Kamudaki yabancı yazılıma takip, yerli yazılıma teşvik

Kamudaki yabancı yazılıma takip, yerli yazılıma teşvik

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, şubat ayında tüm kamu kurumlarından yabancı yazılım lisansı envanterlerini istedi. Ofis, ihaleleri de yakın takibe aldı ve yabancı yazılım içerenlerden savunma istemeye başladı.

Kamudaki yabancı yazılıma takip, yerli yazılıma teşvik
16px
24px
24.04.2024 07:04Güncelleme: 24.04.2024 07:06
ABONE OLgoogle

Necla DALAN

2003 yılında 225 milyon dolar olan Türkiye’nin yazılım ve bilişim ihracatı 2023’te 3,5 milyar dolara yükseldi. 20 yılda 15 kat büyüyen sektörün bu yılki hedefi ihracatı 5 milyar doların üzerine çıkarmak. 

Sektördeki en önemli gündem maddelerinden biri özellikle kamuda yabancı yazılım kullanımı. Hizmet İhracatçıları Birliği Başkanı Şekip Avdagiç, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada yurt dışına yıllık 4 milyar dolar lisans ve yazılım bedeli ödendiğini söyledi. 

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, geçen yıl bu anlamda önemli bir adım attı ve kamuda açık kaynak ve yerli yazılım kullanımına ilişkin bir genelge yayınladı. Şubat ayında da tüm kamu kurumlarından Nisan sonuna kadar ellerindeki yabancı yazılım lisansı envanterini istedi. Öğrendiğim kadarıyla yeni ihalelerde de yakın takip başlamış. Örneğin Milli Eğitim’in bir ihalesinde yabancı yazılım nedeniyle savunma istenmiş. 

Bütün bu gelişmeleri Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Yazılım İhracatı Komite Başkanı Alim Küçükpehlivan ile konuştuk. 

“NE KADAR PARA HARCANDIĞINI GÖRECEĞİZ”

Küçükpehlivan, “Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, bütün kamu kurumlarından, ellerinde bulunan yabancı yazılım lisanslarının envanterini istedi. Bundan sonra yapılacak temin işlemlerinde de çok ciddi bir sebep-sonuç-savunma ilişkisi içerisinde bu süreci bizzat yürüteceğini açıkladı. Uzun zamandır benimde seslendirdiğim bir talepti bu. Birkaç ay içinde kamunun yurtdışı yabancı yazılıma ne kadar para harcadığını öğrenebileceğiz. Buradan da yola çıkarak ‘yerlileştirme’ adımlarını atmaya başlayabileceğiz. Takip önemli bir adım ancak bundan sonra bütçeden yabacı yazılıma ödenen kaynağı belli bir orana düşür dendiğinde daha çok işe yarayacak” diye konuştu. 

“İHRACAT AÇISINDAN DA ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜM OLACAK”

Sadece kamunun değil özel sektörün de yerlisi varken yabancı yazılımı tercih ettiğini hatırlatan Küçükpehlivan, “Açık kaynak ve yerli yazılım lehine bir dönüşüm var. Bu ihracatın da önünü açacak. Çünkü yazılım sektöründe, yurtdışında yabancı bir kurum ya da şirkete bir ürün teklif ettiğimiz zaman, Türkiye’de nerede kullanıldığını soruyorlar. Dolayısıyla bu önemli dönüşüm referans ihtiyacımızı da giderecek” dedi.

SEKTÖRDE KÜÇÜLME VAR, YAZILIMCI GİTMEYE DEVAM EDİYOR

Alim Küçükpehlivan’a sektördeki son gelişmeleri de sordum. Şu cevabı verdi:

“Maalesef yazılımcılarımız yurt dışına gitmeye devam ediyor. Bizde 2-3 bin euro maaş alan var. yeni işe giren yazılımcı 1500 euro alıyor. Çalışanlarımızın maaşlarını globale ölçekleyerek ödüyoruz; ama özellikle ihracatımızı kararsız ve düşük kaldığına inandığımız bir döviz kuruyla yapıyoruz. Dolayısıyla yerine oturmuş, hakkını bulmuş bir döviz kuruyla ihracat yapmayı bekliyoruz. Sektör harcadığını kazanamıyor. Sıkıntıya giren, küçülen ve eleman çıkaran çok sayıda firma var. Öte yandan Aselsan, Havelsan gibi kamu ortaklı şirketler ihalesiz iş alarak sektörün önünde duruyor.”

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde