Zenginlerin özel jet talebi artıyor: En çok Londra tercih ediliyor

Zenginlerin özel jet talebi artıyor: En çok Londra tercih ediliyor

Avrupa bu yaz havacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle ciddi bir seyahat kaosuyla boğuşurken, dünyanın en zengin kesimlerinin özel uçakla seyahat talebi artıyor. Çevreciler ise duruma tepkili.

Zenginlerin özel jet talebi artıyor: En çok Londra tercih ediliyor
16px
24px
29.08.2022 07:10
ABONE OLgoogle

Avrupa çapında özel jet kullanımı son aylarda pandemi öncesi döneme kıyasla yüzde 30 oranında arttı. Zenginler İbiza ve Mikonos gibi tatil bölgelerinin yanında Amsterdam, İstanbul, Berlin gibi büyük kentlere seyahat ederken de özel uçak tercih etmeye başladı.

Diğer taraftan bu uçuşların maliyetleri de pandemi dönemi öncesine göre büyük artış gösterdi. Uçuş fiyatları 2019’a göre yüzde 73 arttı. Avrupa’daki özel jet hizmeti veren Aeroaffaires’e göre, Paris’ten Mikonos’a yapılacak özel uçuşun fiyatı yaklaşık 25 bin euroya yükseldi.

Ancak bu fiyat artışları zenginleri durdurmadı. Verilere göre Londra havacılık işletmeleri 2022 Temmuz ayında 2019’un aynı dönemine göre yüzde 37 daha fazla özel uçuş bildirirken, Paris’te yüzde 43 artış görüldü.

Avrupa genelinde ise özel uçuşlar pandemi öncesi döneme göre yaklaşık yüzde 30 artarak 179 bine ulaştı. Rusya’ya yapılan özel uçuşlarda ise savaş nedeniyle büyük azalma görüldü. Aeroaffaires’in satış müdürü Isabelle Clerc, “İnsanlar eskiden İbiza’ya gidecek bir uçak kiralamak için 24 veya 48 saat önceden randevu oluştururlardı. Şimdi bu süre bir haftaya çıktı” dedi.

EN ÇOK LONDRA TERCİH EDİLDİ

Konu üzerinde çalışan bir derneğin derlediği verilere göre zenginlerin özel uçakla giderken en çok tercih ettiği bölge Londra olurken Napoli, Berlin ve Amsterdam’a giden özel jet sayısında pandemi öncesine göre büyük artış olduğu görüldü.

Diğer taraftan Avrupa çapında yolcu taşımacılığı yapan büyük firmaların çalışan bulamama sorunları ile boğuşması ve özel jet hizmeti veren kuruluşların faaliyetlerinin artması yaşanan eşitsizliği de gözler önüne serdi. British Airways, Lufthansa ve diğer büyük havayolları bu yaz işçi sıkıntısı nedeniyle Avrupa içi on binlerce uçuşu iptal etmişti.

KARBON EMİSYONU TEPKİSİ

Yaşanılan ekonomik eşitsizliğin yanında uçakların çevreye verdiği zarar da Avrupa kamuoyunun tepkisini çekti. Fransa’da özel jetlerin karbon emisyonları siyasi eleştirilerin hedefine oturdu.

Fransa Ulaştırma Bakanı Clement Beaune 20 Ağustos’ta Le Parisien ile yaptığı röportajda özel jetlerin uçuş ayrıntılarının kamuya açıklanması gerektiğini belirtti. Beanune demiryolu veya ticari hava seçeneklerinin mevcut olduğu durumlarda özel jet kullanımının kısıtlanması gerektiğini belirtti.

Magazin ünlülerinin ve kraliyet ailesinin özel jet kullanımlarının gündeme geldiği İngiltere’de de yükselen enflasyon ve alt sınıfların yaşam maliyeti kriziyle karşı karşıya kalması nedeniyle tepkiler oluşmaya başladı. Jet seyahatlerindeki artış ülkedeki ekonomik karşıtlığın kilit noktası haline geldi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde