Yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ekonomi kurmayları belli oldu

Yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ekonomi kurmayları belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yeni kabine üyelerini açıklarken yeni dönemde Türkiye ekonomisini yönetecek isimler de belli oldu.

Yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ekonomi kurmayları belli oldu
16px
24px
04.06.2023 08:16
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Çankaya Köşkü’nde yeni Bakanlar Kurulunu açıkladı. Ekonominin başına kimin geleceği büyük merak konusuyken söz konusu isim Mehmet Şimşek oldu. Öte yandan Erdoğan tarafından açıklanan kabinede ekonomi yönetiminde değişiklikler dikkat çekti.

İşte yeni kabinede görev yapacak ekonomi bakanları şöyle:

HAZİNE VE MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine, daha önce de bakanlık ve ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığı yapan Mehmet Şimşek atandı.

5 yıl sonra yeniden ekonominin dümenine geçen Öehmet Şimşek, 1967 yılında Batman'da doğdu.

Ankara, İstanbul, New York ve Londra'da uluslararası kuruluşlarda ekonomist, stratejist ve yönetici olarak çalışan Şimşek, 5 dönem AK Parti hükümetinde Maliye Bakanı ve Başbakan yardımcısı olarak görev aldı.

Türkiye, Mehmet Şimşek'in görevde bulunduğu sürede, işsizliğin yüzde 9,2 ile en düşük olduğu dönem yaşadı.

Türkiye ekonomisi, 2010 ve 2011 yıllarında art arda yüzde 9,2 ve yüzde 8,5 oranlarında büyüdü.

Bu dönemde Türkiye'nin kredi notu dört kademe artırıldı.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI VEDAT IŞIKHAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabinede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili Vedat Işıkhan getirildi.

Mardin'in Artuklu ilçesinde 1966'da dünyaya gelen Vedat Işıkhan, ilk, orta ve lise öğrenimini İzmir'de, lisans, yüksek lisans, doktora, doçentlik ve profesörlük eğitimlerini ise Ankara'daki Hacettepe Üniversitesi'nde sosyal hizmetler alanında tamamladı. Hacettepe Üniversitesi'nde profesör olarak görev yaptı.

8 Ekim 2018'de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu üyeliğine ve 17 Aralık 2021'de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekilliği görevine atanan Işıkhan, bu görevi süresince Türkiye genelinde sosyal politika alanıyla ilgili saha çalışmaları, ilgili kurumların çalışmaları, illerin mevcut sosyal politika alanlarının gelişmesine yönelik yerinde incelemeler yaparak politika stratejileri geliştirdi.

Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde "Yüzyılın Sosyal Politikaları" kitabın literatüre kazandırılmasına katkı verdi.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY

Ersoy, turizm rehberliği ile başlayan, turizm sektörü yöneticiliğine ve bakanlığa uzanan kariyer yolculuğu ile dikkat çekiyor. 1968 yılında İstanbul’da doğan Ersoy, Alman Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 1985 yılında, lise öğrenimine devam ederken de rehberlik yaparak turizm sektörüne ve iş dünyasına atıldı. 1991 yılında üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra, paket tur ve otel konaklama hizmetleri veren şirketini kuran Ersoy, 2000 yılında otelcilik alanına giriş yaptı. Ersoy, turizm sektöründe geçirdiği 33 yılın sonunda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesinde Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirildi. Ersoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kabinesinde de Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirildi.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI ALPARSLAN BAYRAKTAR

Bayraktar, lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Ekonomi Hukuku alanında ve Fletcher School of Law and Diplomacy’den Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans derecelerine sahip olan Bayraktar, doktorasını ise ODTÜ Yer Sistem Bilimleri Bölümü’nde Enerji Ekonomisi ve Politikası alanında yaptı. 2010-2016 yılları arasında arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda Kurul Üyeliği yapan Bayraktar, 2016’da da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı yaptı. 2018 yılında da Enerji Bakanlığı bakan yardımcılığına getirildi. Uluslararası enerji yönetimi ve düzenlemeleri alanında çalışmaları bulunan Bayraktar, Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu (ICER) ve Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) Başkanlığı yaptı. Bayraktar halen Dünya Enerji Konseyi Türkiye Başkanlığını yürütüyor.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI MEHMET ÖZHASEKİ

1957 yılında Kayseri’de doğan Özhaseki, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisansını tamamladı. Avukatlık yapmak yerine ailesinin tekstil şirketinin başına geçti. 1994 yılına kadar ticaret yapan Özhaseki, 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde Melikgazi Belediye Başkanı seçilmesinin ardından belediye meclisi kararıyla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 1999 yerel seçimlerinin ardından 2004, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde de başkan seçilen Özhaseki, 2015 yılında başkanlıktan istifa ederek, Kayseri Milletvekili olarak Meclis’e girdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olarak parti yönetiminde yer alan Özhaseki, 2016’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na atandı. Kamuoyunda “imar barışı” olarak bilinen ve 10 milyon vatandaşın başvurduğu yasal düzenlemenin hazırlayıcısı olan Özhaseki 2018 seçimlerinde yeniden Kayseri Milletvekili seçildi.

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT

1963 yılında İstanbul’da doğan Bolat, Marmara Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası Ekonomik İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Avrupa entegrasyonu alanında Hollanda-Amsterdam Üniversitesi’nde tamamladı. 2015’ten itibaren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde uluslararası ekonomi, yönetim, işletme ve girişimcilik alanında Yüksek Lisans dersleri veren Bolat, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) başkanlığı yaptı. 2000 yılından 2020 yılına kadar Albayrak Holding’te CEO olan Bolat, 2012-2015 yılları arasında 3 yıl AK Parti MKYK üyesi ve Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı oldu. 2015’ten itibaren AK Parti’de Siyasi Erdem ve Etik Kurulu asıl üyesi olarak görevini sürdürüyordu.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MEHMET FATİH KACIR

1984’te İstanbul’da doğan Kacır, üniversite sınavında 12. olarak girdiği Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden onur derecesiyle mezun oldu. Mezuniyeti sonrasında girişimciliği tercih eden Kacır, kurucusu ve yöneticisi olduğu şirketlerde faydalı model endüstriyel tasarımlar geliştirek, yenilikçi uygulamalara imza attı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Başkanlığı yapan Kacır, TEKNOFEST’in öncüleri arasında yer aldı. 2018 yılında TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi olan Kacır, 2018’de Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcılığı’na atandı. Bakanlıkta Milli Teknoloji Hamlesi ve stratejik dönüşüm projelerinden sorumlu olarak görevini sürdüren Kacır, TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanlığı, 81 ilde yürütülen DENEYAP Türkiye Projesi’ni yönlendirme kurulu başkanlığını üstlenmişti. Kacır, Türkiye’nin otomobili TOGG’un da yol haritasının oluşturulmasından hayata geçirilme sürecine kadar tüm aşamalarında yer aldı.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU

Uraloğlu, 1966 Trabzon doğumlu. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu olan Uraloğlu, 1989 yılında Erzurum 12. Bölge Müdürlüğü’ne Etüt Ekip Mühendisi olarak başladığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nde 2012 yılında İzmir 2. Bölge Müdürü oldu. Buradan 2018 yılında Karayolları Genel Müdürlüğüne atanan Uraloğlu, bölünmüş yollar, bitümlü sıcak kaplamalı yollar, tek platformlu yolların iyileştirilmesi ve YİD otoyol projelerinin hayata geçirilmesinde katkı sağladı. Türkiye’nin karayolu ağ kalitesini yükselten yeni otoyol, bölünmüş yol, köprü, tünel projelerinin yapım, plan ve projelendirme çalışmalarını yürüten Uraloğlu, makine parkının yenilenirken yerli ve milli araç kullanım oranının artırılması için Ar-Ge’ye ağırlık vermesiyle dikkat çekti.

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI

1969 Yılında Kastamonu’da doğan İbrahim Yumaklı, 1992 yılında Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. İş hayatına 1993 yılında Marshall Boya A.Ş.’de ithalat işlemleri uzmanı olarak başlayan Yumaklı, 2011 yılına kadar Akzo Nobel Türkiye bünyesinde bulunan Marshall Boya A.Ş. ile bağlı grup şirketlerinin mali gruplarında yöneticilik yaptı. 2011 yılında Aljazeera Türkiye’de çalışmaya başladı. 2012-2015 yılları arasında Aljazeera Türkiye’nin sahip olduğu TV kanalını yöneten Yumaklı, Ocak-Ekim 2016 tarihleri arasında Anadolu Ajansı Uluslararası Operasyonlar Direktörü olarak görev yaptı. Ekim 2016’dan itibaren Genel Müdür ve İcracı Yönetim Kurulu Üyesi olarak Gübretaş’ta görev yapan Yumaklı, 2022’de Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olarak atandı. İngilizce bilen Yumaklı, evli ve iki çocuk babası. Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanı olarak görev yapacak.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde