Ukrayna'yı yeniden inşa etmenin maliyeti 350 milyar dolar

Ukrayna'yı yeniden inşa etmenin maliyeti 350 milyar dolar

Avrupa Komisyonu, Dünya Bankası ve Ukrayna tarafından yayınlanan ortak açıklamaya göre, Ukrayna hükümeti, Rusya ile olan kriz bugün sona ererse, ülkenin yeniden inşa edilmesi ve desteklenmesi için yaklaşık 350 milyar dolara ihtiyaç duyacak.

Ukrayna'yı yeniden inşa etmenin maliyeti 350 milyar dolar
16px
24px
11.09.2022 13:35
ABONE OLgoogle

Ukrayna'yı yeniden inşa etmenin 350 milyar dolara mal olabileceği belirtildi. Toplam, Ukrayna’nın 2021'de kaydettiği gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) 1,5 katından fazlasına karşılık geliyor.

Dünya Bankası, Ukrayna hükümeti ve Avrupa Komisyonu tarafından Cuma günü yayınlanan bir rapora göre, Rusya'nın işgali 1 Haziran'a kadar Ukrayna'ya 97 milyar doların üzerinde doğrudan zarara yol açtı. Ancak rapor ülkeyi yeniden inşa etmenin yaklaşık 350 milyar dolara mal olabileceğini gösteriyor. 

Raporda, ekonomik akışları ve üretimindeki kesintiler ve savaşla bağlantılı ekstra harcamalar nedeniyle Ukrayna'nın zararının 252 milyar dolara ulaştığı belirtilirken tüm Ukraynalıların üçte birinin yerinden edilmesinin yoksulluk oranını yüzde 21'e çıkardığı tespit edildi.

Raporda, tüm rakamların başlangıç ??niteliğinde olduğu ve muhtemelen savaş devam ettikçe artacağı belirtildi.

BERLİN'DE ELE ALINACAK

Açıklamada, "İşgalin etkisi, yerinden edilmiş ve ayrılmış ailelerle, insani gelişmede kesintiler, içsel kültürel mirasın yok edilmesi ve olumlu bir ekonomik ve yoksulluk yörüngesinin tersine çevrilmesiyle nesiller boyunca hissedilecek" denildi. 

Dünya Bankası Doğu Avrupa bölge ülke direktörü Arup Banerji, bulguların uluslararası kabul görmüş "çok güçlü" bir metodolojiye dayandığını ve 25 Ekim'de Berlin'de yapılması planlanan G7 kurtarma konferansının temelini oluşturması gerektiğini söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde