Ukrayna, Türk bankalarına yaptırım istedi

Ukrayna, Türk bankalarına yaptırım istedi

Ukrayna Dışişleri Bakanlığına bağlı bir internet sitesi Rusya'da faaliyet gösteren, Türk devletine ve özele ait bankalara, yöneticilerine ve iş insanlarına yaptırım istedi.

Ukrayna, Türk bankalarına yaptırım istedi
16px
24px
12.09.2022 15:24
ABONE OLgoogle

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na bağlı bir internet sitesi Türk iş insanlarına, devlete ait Ziraat Bankası’na, İş Bankası yöneticilerine ve Rusya’da faaliyet gösteren Türk iş insanlarına yaptırım istedi.

Aydınlık'ın haberine göre ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya’ya karşı yaptırımları etkisiz kalırken, ABD ve bazı Avrupa ülkeleri yaptırımların etkisiz kalmasından Türkiye’yi sorumlu tutan açıklamalar yaptılar.

ABD daha da ileri giderek  diplomatik kuralları ve uluslararası hukuku çiğneyerek doğrudan Türk iş insanları örgütlerine tehdit mektubu gönderdi.

Bu gelişmeler yaşanırken, Aydınlık, Ukrayna’nın Türkiye’ye karşı düşmanca tavrını açığa çıkardı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na bağlı bir sitede (sanctions.nazk.gov.ua) Türk iş insanları ve bankalara yaptırım yapılması için kampanya yürüttüğünü tespit etti.

Bakanlığa bağlı sitede Ziraat Bankası, İş Bankası, Anadolu Efes grubu ve Credit Europe Bank yöneticilerinin listesi fotoğraflarıyla yayınlanıyor.

Bu şirket ve kişilerin yaptırıma uğraması için açık çağrı yapılan sitede, profiline tıkladığınız kişinin sayfasında şu ifade yer alıyor:

“Dünya hükümetlerini, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşına verdikleri destek için bu kişiye yaptırım uygulamaya çağırın. Mesajınızı sosyal medyada paylaşın.”

Bu cümleyle kişi ve kurumlar açıkça hedef gösteriliyor.

Yaptırım kampanyasının açığa çıkması Türkiye’de tepkiyle karşılandı. Çok sayıda iş insanı ve vatandaş Ukrayna’ya tepki gösterirken hükümetin hızla olayın üstüne gitmesini istedi.

Türkiye’nin tahıl koridoruna aracılık ettiğini, Ukrayna’nın da bundan para kazandığını hatırlatan vatandaşlar, Ukrayna’nın ABD’nin işgali altında olduğunu, Türkiye’ye yönelik düşmanca tavrın da bundan kaynaklandığını ifade etti. Ukrayna’nın düşmanca tavrına yanıt verilmesi, yanıtsız bırakılmaması gerektiğini vurguladılar.

Aydınlık, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı logosunu da kullanan sitede Türk bankalarına ve iş insanlarına yönelik yaptırım kampanyasını emekli büyükelçilere ve uluslararası ilişkiler uzmanlarına sordu.

'SESSİZ KALINAMAZ'

Eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Onur Öymen:

Söz konusu siteyi iyice incelemek, arkasındaki asıl gücü belirlemek lazım. Ukrayna Dışişleri Bakanlığına bağlı bir site ise buna sessiz kalınamaz. Dışişleri Bakanlığımız da konuyu araştırmalı, elde edilen bilgiler çerçevesinde gereken değerlendirmeler yapılmalı ve harekete geçilmelidir.

“Rusya’ya yönelik yaptırımlardan rahatsızlık giderek artıyor. Avrupa ülkeleri de yaptırımlardan büyük zararlar gördü. Yaptırımlar geri tepen bir silaha dönüşüyor. Elbette bundan da rahatsız olanlar var.”

'ELÇİ DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILMALI'

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal:

“Türkiye Devleti bu konuyu incelemeli. Eğer bu site Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sitesi ise Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi, Dışişlerine çağrılıp açıklama istenmeli. Kiev’deki Türkiye Büyükelçisi de olayın üstüne gitmeli.

“Türk devletinin kurumlarının, Türk özel sektör kuruluşlarının ve Türk iş insanlarının doğrudan hedef alınması kabul edilemez. Gereken yapılmalı ve o yazıların derhal kaldırılması istenmelidir. Ukrayna Türkiye’nin izlediği dış politikaya karışamaz. Buna izin verilemez.”

'BÜYÜKELÇİMİZ GÖREVLENDİRİLMELİ'

Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik:

“Konu önce iyice araştırılmalıdır. Bu site gerçekten Ukrayna Dışişleri Bakanlığına bağlı bir site ise Kiev’deki büyükelçimiz görevlendirilmeli ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmalıdır. Paralel olarak Ukrayna’nın Ankara’daki büyükelçisi bakanlığa çağrılıp bilgi istenmelidir.”

“Türkiye hem Ukrayna hem de Rusya ile görüşebilen tek ülke. Bunun yanında Ukrayna ile ilgili bir sürü olumlu gelişme var. Tahılını Türkiye’nin arabuluculuğu ile satıp para kazanıyor. Bu koşullarda Türk kuruluşlarına ve iş insanlarına yaptırım çağrıları Ukrayna açısından akıllı bir iş değil. Ukrayna’nın böyle bir şey yapması çılgınlıktır. Ukrayna’nın Türkiye’ye ihtiyacı var.

'NETLEŞTİĞİNDE ERDOĞAN ARAYABİLİR'

“Bu olay doğru ise iş çok büyük noktalara gidebilir. Dışişlerimiz konuyu araştırıp netleştirmelidir. Olay doğruysa Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'i bile arayıp konu ile ilgili konuşabilir. Bu arada ABD’den ve AB’den Türkiye’ye yönelik yaptırım girişimleri oluyor. İş insanları örgütlerine gönderilen mektuplar var. Birtakım baskılar yapılıyor. Bu aynı zamanda iktidara yönelik de bir girişim.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde