Suudiler Türk dizisi boykotunu bitirdi

Suudiler Türk dizisi boykotunu bitirdi

Ortadoğu'nun en büyük yayıncısı olan Suudi Arabistan hükümetine ait MBC medya grubu, bugün iki Türk prodüksiyon şirketiyle beş yıllık ortaklık anlaşması imzaladı.

Suudiler Türk dizisi boykotunu bitirdi
16px
24px
20.10.2022 07:27
ABONE OLgoogle

Bu adım Riyad’ın Türkiye’ye uyguladığı gayriresmi boykotun sona erdiğine ve diplomatik ilişkilerin iyileştiğine işaret etti.

Reuters’ta yer alan habere göre, MBC, Mart 2018’de Arap izleyicilerin gözde dizilerinin de aralarında bulunduğu Türk yapımlarını yayından çekmişti, fakat anlaşmalar sayesinde Medyapım ile Ay Yapım’ın yayın haklarına sahip tek yayıncı haline gelecek. MBC aynı zamanda Suudi Arabistan’da Arapça orijinal içerik üretebilecek.

Neler yaşanmıştı?

İki ülke, 2011’de Arap yarımadasındaki “Arap Baharı” eylemlerinde Ankara’nın yerel rejimlerin tehdit olarak gördüğü politik İslamcı gruplara destek vermesinin ardından ters düşmüştü.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürülmesinin ardından iki ülke arasındaki gerilim sertçe yükselmiş, Suudi şirketler ve işyerleri Türk mallarına gayriresmi boykot uygulamaya başlamıştı.

Türk lirasındaki değer kaybı ve tırmanan enflasyon, Erdoğan’ın önümüzdeki yıl yeniden seçilmesine yönelik risk oluşturduğu bir dönemde, iki ülkenin ilişkileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Haziran 2023 için planlanan seçimlerin öncesinde Riyad’ın bölgedeki müttefiklerini de dahil ettiği yoğun çabalarıyla bu sene kısmen düzeldi.

Erdoğan, Suudi Arabistan’ı ziyaret etmişti

Erdoğan’ın bu yılki Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman da Haziran’da Ankara’yı ziyaret etmiş, iki ülkenin liderleri ticaret, uçuş ve televizyondaki dizi yayınlarına yönelik sınırlamaları kaldırdıklarını açıklamıştı. Aynı zamanda iki ülkede de, karşılıklı olumsuz medya içeriklerinin üretimi durdurulmuştu.

MBC, Medyapım ve Ay Yapım içeriklerinin Türkiye’deki yayın zamanlarıyla aynı anda MBC kanallarında ve çevrimiçi platformu Shahid’de izlenebileceğini açıkladı.

MBC, Medyapım ve Ay Yapım’la ortaklaşa geliştireceği Arapça yapımlar için çekimlerin, önümüzdeki yıllarda Suudi Arabistan ve çevresinde başlayacağını ekledi.

Medyapım ile Ay Yapım, hit dizileriyle Türkiye’de, Türki cumhuriyetlerde, Ortadoğu’da ve Latin Amerika’da pazar hakimiyetine sahip.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde