Söğütlüçeşme’ye AVM’ye 'ÇED gerekli değildir' kararı

Söğütlüçeşme’ye AVM’ye 'ÇED gerekli değildir' kararı

İstanbul’un en değerli bölgelerinden Kadıköy Söğütlüçeşme’deki TCDD arazine AVM yapılmasının önü tamamen açıldı. Devlet Denetleme Kurulu Üyesi’nin oğlu Sefa Özçelik’in yetkilisi olduğu Fıratcan İnşaat’ın 193 milyonluk AVM projesine ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verildi

Söğütlüçeşme’ye AVM’ye 'ÇED gerekli değildir' kararı
16px
24px
20.06.2020 06:09
ABONE OLgoogle

İstanbul’un en değerli bölgelerinden biri olan Kadıköy Söğütlüçeşme’deki TCDD arazisine AVM yapılmasının önü açıldı. İstanbul Valiliği, projeye ilişkin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının verildiğini açıkladı.

İstanbul Valiliği’nden yapılan duyuruda, şöyle denildi: “İstanbul İli Kadıköy İlçesi Hasanpaşa Mahallesi ve Zühtüpaşa Mahallesi Söğütlüçelme İstasyonu 3453 Ada, 1 Parsel ve 3454 Ada 1 Parsel adresinde Fıratcan İnş. Tur. Ve Tic A.Ş. tarafından yapılması planlanan ‘Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Garı, Destek Birimleri, İlave Peron ve Ray Hattı Yaşam Merkezi’ projesine ilişkin olarak, Valiliğimizce 09.06.2020 tarih 20201119 sayılı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir.” Kadıköy'e 193 milyon TL'ye 'Gar AVM' yapacak Fıratcan İnşaat'ın yetkilisi Devlet Denetleme Kurulu üyesinin oğlu çıktı!

‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ NE ANLAMA GELİYOR?

Projenin çevre üzerindeki etkilerinin, bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeylerde olduğunun belirlenmesi üzerine projenin gerçekleşmesinde çevre açısından sakınca görülmediğini dile getirilen Bakanlık kararı.

ŞİRKET ‘TANIDIK’


Söğütlüçeşme’ye ‘gar görünümlü AVM’ kurulması için TCDD’nin anlaştığı Fıratcan İnşaat’ın yönetim kurulunda ‘tanıdık’ isimler yer alıyor. Şirketin yetkilisi Devlet Denetleme Kurulu Üyesi Abdurrahman Özçelik’in oğlu Sefa Özçelik. Diğer ‘tanıdık’ isimler ise şöyle:

? Fıratcan İnşaat’ın 25 Mart 2019 tarihine kadar Yönetim Kurulu Başkanı Celal Demirtaş’tı. Celal Demirtaş’ın kardeşinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda “Bakan Yardımcısı” olan Mücahit Demirtaş olması dikkat çekti. Celal Demirtaş, aynı zamanda Reyhan İnşaat’ın sahibi.

? Şirketin eski ‘yetkilileri’ arasında 17/25 Aralık sürecinde gözaltına alınan iş insanı Osman Ağca da bulunuyor. İTO kayıtlarına göre Ağca’nın görevi, 29 Nisan 2014’te sona erdi.

AVM YAPILMASININ ÖNÜ AÇILMIŞTI


13. İdare Mahkemesi, 8 Mayıs’ta megakentin en kıymetli bölgelerinden biri olan Söğütlüçeşme’yi gar görünümlü AVM’ye çevirecek imar planlarının yürütmesini durdurmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın karara itirazı üzerine üst mahkeme 2 Haziran’da 193 milyonluk proje için verilen yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştı.

Böylece alana gar gönümlü AVM yapılmasının önü açılmıştı.

Uğur Şahin/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde