Rusya açıkladı petrol değer kaybetti

Rusya açıkladı petrol değer kaybetti

Petrol ABD'de borç tavanı krizine dair yaşanan endişeler ve Rusya'dan gelen OPEC+'nın üretimi daha fazla kısmasının olası olmadığına dair açıklamalarla değer kaybetti.

Rusya açıkladı petrol değer kaybetti
16px
24px
25.05.2023 08:50
ABONE OLgoogle

Petrol, ABD borç tavanı çıkmazına ilişkin gerilimin artması ve Rusya'nın OPEC+'nın üretimi daha fazla kısma ihtimalini gerçekten uzak bulmasıyla geriledi.

ABD ham petrolü ülke stoklarının düşmesi ve Suudi Arabistan'ın spekülatörleri "dikkatli" olmaları konusunda uyarmasıyla son üç gün içinde yaklaşık yüzde 4 yükselmesi sonrası varil başına 74 dolara düştü. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, borç tavanı anlaşmasını engelleyen siyasi partizanlığın yansıması olarak ABD’nin kredi notlarını düşürebileceğini açıkladı.

OPEC+ tarafında ise Rusya’nın üretimin daha fazla kısılmasına dair olumsuz açıklamaları takip ediliyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak verdiği bir röportajda, OPEC+’nın Haziran başında altı ay içinde yapacakları ilk yüz yüze toplantıda daha önce alınan üretimi düşürme kararı sonrası herhangi bir yeni adım atmasının pek olası olmadığını söyledi.

Ham petrol fiyatları Çin’de yaşanan cansız büyümenin beklentileri karşılamaması ve ABD’de para politikasının daha da sıkılaşmasıyla yıl boyunca neredeyse yüzde 8’lik düşüş yaşadı.

FED tarafında ise yetkililerin Haziran ayında faiz artışlarını durdurmaya eğimli oldukları değerlendirilse de enflasyonla mücadeleyi sona erdirmeye hazır olmadıklarının işaretlerini veriyorlar.

RHB Investment Bank Petrol ve Gaz Analisti Sean Lim, "Petrol piyasasının görünümü ABD’de borç tavanı krizi ve para politikasının daha da sıkılaşma ihtimali gibi makroekonomik faktörlerine fiyatlar üzerinde baskı kurmasıyla şimdilik kötü görünüyor. Yine de Çin’deki toparlanmanın hız kazanmasıyla fiyatların yılın ikinci yarıda artması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli ABD ham petrolü, yüzde 0,4 düşerek varil başına 74,05 dolara geriledi.

Temmuz vadeli Brent petrol ise yüzde 0,3 düşüşle varil başına 78,16 dolara düştü.

Patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde