Ruslar 9 ayda Türkiye’den 9 bin 311 adet konut aldı!

Ruslar 9 ayda Türkiye’den 9 bin 311 adet konut aldı!

Yabancılara konut satışı geçen yılın eylül ayına göre yüzde 23.8 azaldı ancak satışları ayakta tutan yine Ruslar oldu. Ruslar son 9 ayda Türkiye’den 9 bin 311 adet, Ukraynalılar ise bin 775 konut aldı.

Ruslar 9 ayda Türkiye’den 9 bin 311 adet konut aldı!
16px
24px
21.10.2022 11:15
ABONE OLgoogle

Ülkelerinde savaşan Rus ve Ukraynalılar, Türkiye'de komşu oldu. Yabancılara konut satışı geçen yılın eylül ayına göre yüzde 23.8 azaldı ancak satışlarda ilk sırada yer alanlar Ruslar oldu. Ruslar son 9 ayda Türkiye'den 9 bin 311, Ukraynalılar ise bin 775 konut aldı.

Toplam konut satışları ise eylül ayında yüzde 8.17, geçen yılın aynı göre yüzde 22.9 azaldı. Geçen ay toplam 113 bin 402 konut satıldı. Eylül ayındaki ilk el konut satışlarındaki gerileme yüzde 17.8 oldu. İkinci el konut satışında da yıllık yüzde 24.9 düşüş yaşandı.

Sözcü'den Cem Yıldırım'ın haberine göre CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, satışlarda düşüş yaşandığını belirtti ve  konut kredisi faizlerinin de olağanüstü yükseldiğini vurguladı

. Toprak “İnşaat maliyet ve konut fiyat endeksindeki artışların üç haneye ulaşması, ilk el konut satışlarında da durgunluk getirdi. 

Eylül ayında hem ilk, hem de ikinci el satışlarda gerileme var” dedi ve şunları söyledi:

ANTALYA REVAÇTA

“24 Mart tarihinden bu yana savaşan Rus ve Ukraynalılar, Antalya bölgesi başta olmak üzere aldıkları konutlarla Türkiye'de komşu oldu. Yabancılara yapılan satışlarda, her beş konuttan birini Ruslar aldı. Türkiye'nin yanı sıra BAE, Yunanistan, Güney Kıbrıs, İspanya ve Tayland gibi ülkelerden de konut alan Rusların 2015'ten bu yana küresel gayrimenkul pazarındaki alımları yıllık 25 milyar doları buluyor. TL'deki aşırı değer kaybı ve kurlardaki yükseliş nedeniyle Ruslar için Türkiye cazip hale geldi.”

Ruslara satış yüzde 199 arttı

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Rusların son 9 ayda Türkiye'de satın aldıkları konut sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 199 artarak 9 bin 311 adede yükseldiğini söyledi. Toprak, “Ukraynalıların aldığı konut ise geçen yılın 9 aylık dönemine kıyasla yüzde 125 artarak 1.775'e ulaştı” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde