Putin ve Erdoğan, Semerkant'ta tahıl anlaşmasını konuşacak

Putin ve Erdoğan, Semerkant'ta tahıl anlaşmasını konuşacak

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Semerkant'taki görüşmesi için hazırlıkların yapıldığını, taraflar Rus gıda ürünlerinin ihracatı da dahil tahıl anlaşmasını konuşacağını belirtti.

Putin ve Erdoğan, Semerkant'ta tahıl anlaşmasını konuşacak
16px
24px
09.09.2022 15:16
ABONE OLgoogle

15-16 Eylül'de Özbekistan'ın Semerkant kentinde düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nde yapılması beklenen Putin-Erdoğan görüşmesi hakkında Kremlin'den açıklama geldi.

Peskov, "Semerkant'ta yapılmasını beklediğimiz Putin-Erdoğan görüşmesi, mümkün, gerekli ve halihazırda hazırlanıyor. Bu görüşmenin gerçekten de vakti geldi. İstanbul'daki tahıl anlaşmalarının uygulandığını görüyoruz. Bu uygulamanın yoksul ülkelere hiçbir fayda sağlamadığını, zira sadece iki geminin bu ülkelere gönderildiğini de görüyoruz" dedi.

Putin ve Erdoğan'ın ele alacağı ilk konunun elbette bu husus olduğunu kaydeden Peskov, Rus gıda ürünlerinin uluslararası piyasalara erişiminin de masada olacağını kaydetti.

'ABD ve Avrupa'dan Rus gıda ürünleri konusunda son derece ciddiyetsiz açıklamalar geliyor'

Rus gıda ürünlerinin, Rus gübresinin hiçbir yaptırım uygulanmadığına dair ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden son derece ciddiyetsiz açıklamalar geldiğini belirten Peskov, hukuken bunun doğru olduğunu ancak fiiliyatta Rus gıda ürünlerinin ve gübresinin yabancı pazarlara erişiminin son derece zorlaştırıldığını ve kısıtlandığını vurguladı.

Mevcut durumun Rus ticari gemilerinin limanlara kabul edilmemesinden, gemiler için sigortalama hizmeti sunulmamasından, bakımlarının yapılmamasından kaynaklandığını kaydetti.

'Anlaşmanın ilk kısmı, Rusya'nın doğrudan katılımı ve Türkiye'nin son derece değerli çabaları sayesinde uygulandı'

Tüm bu çerçevede tahıl anlaşmasının Ukrayna limanlarından tahılın çıkarılmasıyla ilgili kısmının Rusya'nın doğrudan katılımı ve Türkiye'nin son derece değerli çabaları sayesinde uygulandığının altını çizen Peskov, Rus ürünlerinin uluslararası pazarlara çıkarılmasıyla ilgili kısmın ise uygulanmadığını ve bunun özel bir görüşmenin konusunu olduğunu belirtti.

'Putin, Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze törenine katılmayacak'

Peskov, Rusya lideri Putin'in dün hayatını kaybeden Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze törenine katılmasının gündemde olmadığını söyledi. Kraliçe 2. Elizabeth'in Rusların kalbinde herhangi bir yer edindiğini sanmadığını kaydeden Peskov, "Ancak Kraliçe'nin kişilik özelliklerine Rusya'da çok saygı duyuluyordu. Bilgeliği, uluslararası otoritesi nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Rusya'da da saygı gösteriliyordu. Şu anda uluslararası arenada bu tür özelliklerde büyük bir eksiklik var" diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde