Patronlar kulübü iktidarın kapısını çalmadı!

Patronlar kulübü iktidarın kapısını çalmadı!

TÜSİAD’ın yeni yönetim kurulu, siyasi liderlere gerçekleştirdiği tanışma ziyaretlerinin ardından bu hafta bakanlara gitmeyi planlıyordu.

Patronlar kulübü iktidarın kapısını çalmadı!
16px
24px
22.06.2022 13:53
ABONE OLgoogle

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’ın İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin müzakereyle çözülebileceğine yönelik sözlerine verdiği “Bu gidişle devam ederse bu iktidarın kapısını hiç çalmasın” yanıtı üzerine randevu için adım atılmadı.

Bu hafta bakanları ziyaret etmeyi planlayan Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) çiçeği burnunda yönetim kurulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “TÜSİAD bu gidişiyle devam ederse bu iktidarın kapısını hiç çalmasın” sözleri üzerine geri adım attı.

HalkTV'den Nuray Tarhan'ın haberine göre Patronlar Kulübünün 29 Mart’taki genel kurul toplantısında seçilen yeni yönetim kurulunun 7-8 Haziran’da siyasi liderlere gerçekleştirdiği tanışma toplantılarının ardından bu hafta bakanlara yapmayı planladığı ziyaretler için henüz randevu almadı.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, 15 Haziran’da gerçekleştirilen Yüksek İstişare Kurulu toplantısında “Fakirleşerek büyüyoruz” sözleriyle dile getirdiği ekonomiyle ilgili endişelerinin yanı sıra İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerinin müzakereyle çözülebileceğine yönelik görüşlere vermişti. Turan, şunları söylemişti:

“Terörden çok çekmiş, acılar yaşamış bir toplumun hassasiyetlerine dost ve müttefik ülkelerin daha fazla dikkat etmesini istemek elbette Türkiye’nin hakkıdır. Ancak en haklı olduğumuz konularda bile çıkarlarımızı korurken tercih edeceğimiz yöntem amaca varmamızı kolaylaştıracak şekilde formüle edilmelidir. Bu bağlamda İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleri konusunda Türkiye’nin dile getirdiği sıkıntıların ve taleplerin müzakere yoluyla, karşılıklı anlayışı geliştirerek ve ittifak ruhuna uygun şekilde çözülebileceğini ümit ediyoruz.”

“Sen çıraksın kalfa bile olamadın, haddini bil”

Aynı günün akşamı partisinin meclis toplantısında konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Turan’ın sözlerine büyük tepki göstermişti. “NATO meselesinde, İsveç ve Finlandiya terörle mücadelede net, somut ve kararlı adımlar atana kadar duruşumuzu kesinlikle değiştirmeyiz” diyen Erdoğan, şunları söylemişti:

“Ey TÜSİAD’ın başına gelen beyefendi, dış politikada bize ders veremezsin. Sen çıraksın, kalfa bile olamadın. Dün bir, bugün iki. Önce haddini bil. Bunlar da akıllarını başlarına almadıkları sürece iktidarın kapısından içeri giremezler. Biz İsveç, Finlandiya neden bunlara tavır alıyoruz. Sokaklarında terör örgütleri cirit atarken biz onlara kapılarımızı mı açacağız? Ey TÜSİAD, siz onların yanında yer alabilirsiniz, biz şehitlerimizin kanını yerde bırakmayacağız. Sizden önce gelen ağababalarınız da aynı kafadaydılar, görüyorum siz de aynı kafadasınız. TÜSİAD bu gidişiyle devam ederse bu iktidarın kapısını hiç çalmasın. Sizler aynı merkezden idare ediliyorsunuz: CHP. Oradan neyi sufle ediyorlarsa siz de aynı şekilde konuşuyorsunuz. Bu kapı yerli ve milli duruş sergileyene açıktır, sergilemeyene kapalıdır.”

“Boş yapmayın, insan olun”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dün partisinin TBMM’de düzenlenen grup toplantısında yaptığı konuşmada TÜSİAD Başkanı’na olan tepkisini "TÜSİAD Başkanı İsveç ve Finlandiya'nın yanında saf tutmuş. Neymiş geleneksel politikalara dönmeliymişiz, fakirleşerek büyüyormuşuz. Bir kez olsun milli olun, Türkiye'nin meşru tezlerine destek verin, vermiyorsunuz bari objektif konuşun, adam gibi konuşun. Boş yapmayın, Türk de olamıyorsanız bari insan olun" sözleriyle dile getirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde