Patron satıyor, vatandaş alıyor! Galata Wind Enerji halka arzında akla takılan sorular

Patron satıyor, vatandaş alıyor! Galata Wind Enerji halka arzında akla takılan sorular

Galata Wind'in halka arzında 6,7 kat talep geldi. Ancak halka arz edilen hisselerin tamamına yakınının ortaklar tarafından satılması dikkat çekti.

Patron satıyor, vatandaş alıyor! Galata Wind Enerji halka arzında akla takılan sorular
16px
24px
19.04.2021 13:01
ABONE OLgoogle

Haziran 2012 yılından beri Doğan Holding iştiraki olarak faaliyet gösteren Galata Wind Enerji A.Ş., bugün başlayacak olan Aydem Yenilenebilir Enerji ile birlikte 2018 yılından bu yana yapılan en büyük halka arz olacak. İki şirket de yabancı ve yerli yatırımcı iştahı açısından yakından izleniyor.

Galata Wind'in halka arzında 26.7 milyon lira nominal değerli ek satış olmak üzere sermayenin yüzde 30'u olan 160.4 milyon lira nominal değerli hisse, hisse başı 5.06 liradan halka arz edildi. Halka arz büyüklüğü 811.8 milyon lira oldu.

Ancak bu halka arzda en fazla dikkat çeken, satışın şirket kasasına değil, patronun cebine girecek olması. 

KAFA KARIŞTIRAN SORULAR:

Söz konusu enerji şirket ile ilgili sosyal medyada ilginç sorular var. İşte onlardan bazıları:

-Devlet alım garantisi olduğu söyleniyor. Bu garanti  süresiz değil, sadece 10 yıllık. 3-4 yıllık sürenin dolduğu hatırlatılıyor.

-Devletin temiz enerjiye destek olmak için, HES, RES ve GES gibi doğal kaynaklardan üretilen enerjiye özel fiyat veriyor. Çünkü özellikle RES (Rüzgar) ve GES (Güneş) santralları normal piyasa elektrik fiyatı ile rekabet edemeyecek olan verimsiz yatırımlar, Örneğin devlet şu anda elektriği piyasadan 28-32 Kuruş/kWh fiyattan satın alıyor ve vatandaşa 50-90 Krş/kWh fiyattan satıyor. Ama RES in ürettiği elektriği 703 cent yani 59 Krş, GES elektriğini ise 13,3 cent yani 107 Krş tan satın alıyor.

-Devlet sanayiye 50-60 Krş tan sattığı elektriğe nasıl 60 Krş 100 Krş alım garantisi veriyor? Zarar mı ediyor? Hayır etmiyor, aradaki fiyat farkını, aynen "Kayıp Kaçak Bedeli" ya da "TRT Payı" bedellerinde yaptığı gibi faturalara ekleyip vatandaşa ödetiyor..

-Devlet 10 yıllık garanti verdi.10 yılın yarıdan fazlası geçti. Peki 3-4 yıl geçtikten sonra devlet kaç paradan alacak? Yeni kurulan tesisler için devlet, alım garantisini $ dan TL' ye çevirdi ve 01.07.2021 den geçerli olmak üzere hem RES hem de GES için 32 Krş yaptı.

Paramedya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde