Oktay Ekşi’den duygulandıran ilan

Oktay Ekşi’den duygulandıran ilan

CHP'li eski Milletvekili Oktay Ekşi, Cumhuriyet Gazetesine verdiği ilan ile 8 yıl önce bugün hayatını kaybeden eşi Aysel Ekşi'yi andı. Ekşi, "Bil ki gitse de hep yanımızda, canımızdasın. Biz hepimiz iyiyiz. Nihayet senin de çok sevdiğin baharın başındayız" dedi.

Oktay Ekşi’den duygulandıran ilan
16px
24px
14.05.2023 10:21
ABONE OLgoogle

CHP'li eski Milletvekili Oktay Ekşi, eşi Aysel Ekşi’nin vefatının 8’inci yıldönümünü anısına Cumhuriyet Gazetesine ilan verdi.

Ekşi, verdiği ilanda “Canım, bugün ebediyete gidişinin 8’inci yıldönümü… Bil ki gitsen de hep yanımızda, canımızdasın. Biz hepimiz iyiyiz. Sana haber vereyim. Çiçekler açtı. Nihayet, senin de özlediğin ve çok sevdiğin baharın başındayız” dedi.

CHP’li vekilin eşinin anısına verdiği ilan okuyanları duygulandırdı.

OKTAY EKŞİ KİMDİR

Oktay Ekşi, adı Hürriyet gazetesi ile özdeşleşmiş gazeteci ve yazardır. Oktay Ekşi, 7 Aralık 1932 tarihinde, Mesudiye, Ordu’da dünyaya geldi. İlk ve orta dereceli öğretimini Sivas ve Ankara’da tamamlayan Ekşi, 1951 yılında, Ankara Ajansı’nda gazetecilik mesleğine başladı.

Ankara Ajansı’nın ardından Dünya Gazetesi’nde çalışmaya başlayan Ekşi, bu gazete ilk olarak muhabir, 1954 yılından itibaren ise Ankara Temsilcisi olarak görev yaptı. Burada 1960 darbesine kadar kaldı ve daha sonra Öncü Gazetesi’ne geçti.

1961 Anayasası’nı hazırlayan kurula giren Ekşi, burada Basın Temsilcisi olarak görev yaptı. Anayasanın hazırlanmasının ardından Ulus Gazetesi’ne geçen Ekşi, bu gazetede 1961–1962 yılları arasında İstihbarat Şefi, 1962–1966 yılları arasında Londra Türkiye Başkonsolosluğu’nda mahali katip görevinde çalışan Ekşi, bir yandan da yabancı dil eğitimini tamamladı ve 1966 yılında yurda dönerek Yeni Gazete ’de Ankara Temsilcisi olarak görev yapmaya başladı. Bir yandan da hukuk eğitimine devam eden Ekşi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1967 yılında mezun oldu.

Yeni Gazete’nin ardından Hürriyet Gazetesi’ne geçen Oktay Ekşi, 1974 yılında bu gazetede başyazar görevine getirildi. SODEP’in kuruluşunda yer almak için bir süre gazetecilik mesleğinden uzak dursa da 12 Eylül Darbesi’nin ardından tekrar gazeteciliğe döndü ve de 1985 yılında Hürriyet’te başyazar konumuna ikinci kez getirildi.

Oktay Ekşi, 44 yıl boyunca yazar kadrosunda yer aldığı ve 36 yıl boyunca başyazarlık görevinde yer aldığı Hürriyet Gazetesi’nden 30 Ekim 2010 tarihinde istifa etti.

Oktay Ekşi Hürriyet Gazetesi’ndeki görevinin yanı sıra, Dünya Basın Konseyleri Birliği’nin başkanlığı ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, Megev Vakfı’nın da kuruculuğunu yapmıştır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti ve de Ankara Gazeteciler Cemiyeti başta olmak üzere pek çok önemli vakıf ve dernekten ödüller almıştır.

AYSEL EKŞİ KİMDİR

Oktay Ekşi’nin eşi Profesör Aysel Ekşi, doktordur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1960 yılında bitirdikten sonra Psikiyatri ihtisası yapmak üzere İngiltere'ye gitti. Middlesex Üniversitesi ve Goodmayes Hastanesinde (Londra) önce "Senior House Officer" sonra "Registrar" olarak çalıştı. Tavistoc Klinik'te grup terapi kurslarına devam etti. Daha sonra Türkiye'ye döndü ve Ankara Üniversitesinden Psikiyatri dalında uzman oldu. 1966-1967 yılları arasında Ankara Ruh Sağlığı Dispanseri'nde, 1967- 1974 yılları arasında Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezinde uzman, 1972-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezinde Müdür sıfatıyla görev yaptı. 1976'da Doçent, 1982'de Profesör oldu. 1983-2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsünde ve İstanbul Tıp Fakültesinde öğretim üyeliği yaptı.Psikiyatri konusunda 5 kitabın yazarıdır. Ayrıca hasta psikolojisini inceleyen "Ben Hasta Değilim" isimli bir mesleki kitapla "Ermeni Soykırımı" iddialarını irdeleyen bir kitabın editörüdür. Uluslararası Bilim dergilerinde yayınlanmış çeşitli makaleleri vardır. Bunlardan sonuncusu 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde yakınlarını kaybeden çocukların ruh halini inceleyen bilimsel makaledir.

Ekşi, İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinin "Cumhuriyetin Temel Değerlerini" koruma kararlılığını dile getiren birçok deklarasyonun hazırlanmasını, imzalanmasını ve yayınlanmasını sağlayan başlıca aktör oldu.

Tüm bu faaliyetleri devamlı kılmak ve daha iyi organize olmak amacıyla arkadaşlarını bir "dernek" etrafında toplanmaya ikna etti. Onlarla birlikte 21 Şubat 1989'da Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğini kurdu. Kurucu Başkanlığa seçildi. Haziran 1990'a kadar bu görevi yürüttü. O tarihte arkadaşlarından bazılarının "biz bu işi daha iyi yaparız" iddiasıyla işbirliği yaptıklarını görünce, derneğe zarar vermemek için seçime katılmadan yerini yeni ekibe bıraktı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğini vefatına kadar Türkân Saylan başkanlığındaki bu kadro yönetti.

Aysel Ekşi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğindeki etkin konumunu arkadaşlarına bıraktıktan sonra da sosyal etkinlikleri organize etmekten geri durmadı. ÇEKÜL Vakfının Yönetim Kuruluna seçildi. Bu sırada "her bireyin yılda tükettiği 7 ağacı telafi etmek için herkesin her yıl 7 ağaç dikmesini" amaçlayan bir kampanyanın fikir babası ve uygulayıcısı oldu. Hem bu proje hem de "92 Ormanları" adıyla başlattığı kampanya sayesinde İstanbul ve çevresine 3.3 milyondan fazla ağaç dikildi.

Aysel Ekşi "Bizim Ülke" isimli derneğin Başkanlığına seçildi. Bu dernek aracılığıyla İstanbul'un yoksul semtlerindeki ilkokul öğrencilerinin yaz aylarında spor, tiyatro, yabancı dil, tabiat sevgisi gibi kavramlarla tanışmalarını, uygar bir toplum bireyi olmalarını amaçlayan etkinliklerde rol almalarını amaçlayan pek çok etkinliği gerçekleştirdi. Bu ve 17 Ağustos 1999 Marmara depremi ardından başlattığı "İlk Yardım Nasıl Yapılır?" konulu kurslarla on binlerce çocuğa yeni değerler kazandırdı.

Aysel Ekşi, 14 Mayıs 2015 tarihinde Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde