Merkez Bankası faize dokunmadı

Merkez Bankası faize dokunmadı

Para Politikası Kurulu, yılın ilk toplantısında, ekim ayı Enflasyon Raporunda ortaya konulan görünümle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirmesini yaptı faize dokunmadı.

Merkez Bankası faize dokunmadı
16px
24px
16.01.2007 22:36
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası, yılın ilk toplantısında son dönemde açıklanan verilerin Enflasyon Raporunda ortaya konulan görünümle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirmesini yaparak faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.

Para Politikası Kurulu'nun, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında yaptığı ve Erdem Başçı, Burhan Göklemez, İbrahim Turhan ve Mehmet Yörükoğlu'nun katıldığı toplantısında Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı"nda uygulanan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulması kararı alındı.

FAİZ ORANLARI

Buna göre Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 17.50, borç verme faiz oranı ise yüzde 22.50 olarak uygulanmaya devam edilecek. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası"nda saat 16.00–16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13.50, borç verme faiz oranı yüzde 25.50, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanının faiz oranı yüzde 21.50 olarak uygulanacak.

"VERİLER GÖRÜNÜMLE UYUMLU"

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun, son dönemde açıklanan verilerin ekim ayı Enflasyon Raporu"nda ortaya konulan görünümle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirmesini yaptığı bildirildi. Özel kesim tüketim talebindeki yavaşlama devam ederken dış talebin gücünü koruduğuna işaret edilen açıklamada, "2006 yılının son çeyreğinde ekonomik faaliyette toparlanma eğilimi gözlense de toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği destek sürmektedir. Enflasyon beklentilerindeki kısmi iyileşme devam etmektedir" denildi.

Orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması ve hizmet fiyat enflasyonuna ilişkin risklerle küresel ekonomideki belirsizliklerin para politikasındaki sıkı duruşu sürdürmeyi gerektirdiğine dikkat çekilen açıklamada, petrol fiyatlarındaki gerilemenin ise enflasyon görünümünü olumlu etkilediği, işlenmemiş gıda fiyatlarına ilişkin belirsizliklerin ise devam ettiği kaydedildi. Açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:

"PARASAL SIKILAŞTIRMAYA GİTMEKTEN KAÇINILMAYACAK"

"Bu gelişmeler ışığında Kurul, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yapmıştır. 2006 Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri yakından takip edilmektedir.

Bunun yanında yapısal reform sürecindeki gelişmelerin, gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarının enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerindeki olası yansımaları da dikkatle değerlendirilmektedir. Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin gözlenmesi halinde parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacaktır. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu"nun geleceğe yönelik durusunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağı önemle vurgulanmalıdır."

2006 4 PUANLIK ARTIŞLA TAMAMLANMIŞTI

Para Politikası Kurulu geçen yılı net 4 puanlık artışla tamamlamıştı. Yıla yüzde 13.50'lik faiz oranıyla başlayan Kurul, ocak, şubat ve mart aylarında faiz oranlarında değişiklik yapmazken, nisandaki toplantısında gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 13.25'e indirmişti.

Mayıs ve haziran aylarında yaşanan dalgalanmaların ardından mayıs ayındaki olağan toplantısında faiz oranlarında değişiklik yapmayan Para Politikası Kurulu 7 ve 25 Haziran'da yaptığı iki ayrı olağanüstü toplantıda toplam 4 puanlık, temmuzdaki toplantısında da 0.25 puanlık artırımla faiz oranını yüzde 17.50'ye çıkarmıştı. Kurul ardından yaptığı son beş toplantıda ise faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmamıştı. 2006 yılına 0.25 puanlık faiz indirimiyle başlayan Kurul, toplam 4.25 puanlık faiz artırımında bulunmuş ve yılı net 4 puanlık artırımla tamamlamıştı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde