Mansimov'la ilgili bomba iddia: Ruslardan kaçırdı

Mansimov'la ilgili bomba iddia: Ruslardan kaçırdı

FETÖ/PDY Terör Örgütüne yardım ve yataklık suçlamasıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Mubariz Mansimov hakkında yeni iddia.

Mansimov'la ilgili bomba iddia: Ruslardan kaçırdı
16px
24px
20.04.2021 16:23
ABONE OLgoogle

Mubariz Mansimov Gurbanoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı Palmali Holding, Rus Sberbank'a borçlarını ödememek ve Malta’ya kayıtlı gemilerin mülkiyetini Rus bankasına kaptırmamak için, Türkiye’de kurduğu bir şirkete devrettiği ortaya çıktı.

Sberbank, 4 parça halinde Rusya merkezli Palmali Caspian Offshore Project ve Palmali Company şirketlerine verdiği 200 milyon dolara yakın kredileri tahsil etmek amacıyla Malta'ya kayıtlı gemilerin peşine düştü.

Sberbank, Malta mahkemelerinden ihtiyati tedbirler aldı ve Palmali'nin doğrudan iştiraklerinde sahip olduğu hisselere el koydu. Ancak Mubariz Mansimov Gurbanoğlu, Malta'ya kayıtlı gemilerin üzerindeki şirketleri, Türkiye'de yeni kurulan Güneşli Deniz Taşımacılığı Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye devrettiği öğrenildi. Türkiye merkezli Güneşli Deniz Taşımacılığı Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin hisseleri ise İstanbul merkezli Palmali Holding A.Ş. tarafından satın alındığı belirlendi.

46 PARÇA GEMİYE EL KONULMUŞTU

Rus Sberbank, Palmali Rostov LLC Şirketinin üzerine kayıtlı 46 adet gemiye daha önce el koyarak, iştiraki SBK Dolina şirketine 60 milyon dolara satarken, Palmali Holding iştiraklerinden yaklaşık 200 milyon dolara yakın kredi alacağını tahsil etmek amacıyla, dünya genelinde icra ve tedbir kararı aldırmıştı.

Rus Sberbank, Palmali'nin Malta'da kayıtlı gemilerine el koymak amacıyla yaptığı başvuru sonucunda, Malta'ya kayıtlı şirketlerin sahipliğinin, Türkiye'de yeni kurulan Güneşli Deniz Taşımacılığı Sanayi ve Ticaret A.Ş. olduğu ortaya çıktı. Malta Bölge Mahkemesi, Sberbank'ın alacaklarıyla ilgili davanın Malta'da görülmesine ve varlıkların Türkiye'de kurulan başka bir şirkete aktarılmasıyla ilgili raporu kabul ettiği kaydedildi.

MAHKEME MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİ

Öte yandan Palmali Rostov LLC Şirketi'nin, Rostov Vergi Dairesine olan borçlarından ve vergi kaçakçılığından kaynaklanan alacaklarla ilgili olarak Rusya Federal Mahkemesi, Mubariz Mansimov Gurbanoğlu'nun üzerine kayıtlı mülkleri ve varlıkları araştırmak için müfettiş görevlendirilmesine karar verdi. Diğer taraftan Palmali Holding'in Lukoil'e aleyhinde Londra'da açtığı davanın tahkimde görülmeye devam ederken, Mubariz Mansimov Gurbanoğlu'un davayı kazanması halinde bile, İngiliz mahkemesinin aldığı karar çerçevesinde Sberbank tüm alacaklara el koyma hakkı bulunuyor.

Dilek Yaman Demir/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde