Koronavirüs'ün hafızaya etkisi, hapis yatmakla aynı

Koronavirüs'ün hafızaya etkisi, hapis yatmakla aynı

İskoçya'da yapılan bir araştırma, Kovid-19 pandemisini atlatan kişilerin hafızalarının, hayatlarının bir döneminde hapis yatan insanlarınkiyle aynı şekilde etkilendiğini ortaya çıkardı.

Koronavirüs'ün hafızaya etkisi, hapis yatmakla aynı
16px
24px
02.06.2023 19:49
ABONE OLgoogle

PLOS One dergisinde 1 Haziran'da yayımlanan bir araştırmaya göre Kovid-19 pandemisi, karantinada insanların zamanın nasıl geçtiğini anlamamasına neden oldu.

Sputnik’te yer alan habere göre, İskoç araştırmacılar, insanların 2021'deki olayları hatırlamaya çalışırken hata yaptığını buldu. Bu bulgular, hapis yatmış kişilerin yaşadığı hafıza kayıplarıyla hemen hemen aynı.

Çalışmanın ortak yazarı Arash Sahraie, yaptığı açıklamada, "Geçmişte yaşanan olayların ne zaman gerçekleştiğini hatırlamak, zaman geçtikçe daha da zorlaşıyor. Ayrıca, insanların eylemleri ve duyguları, zamanın geçişine bağlı olarak algılarını etkileyebilir" dedi.

Daha önceki çalışmalar, Kovid-19 enfeksiyonunu beyin küçülmesi, hafıza kaybı ve 'yüz körlüğü' ile ilişkilendiriyordu. Ancak Sahraie ve ekibinin imza attığı çalışma, karantinaların insanların zaman algısını nasıl etkilediğini öğrenmekle ilgileniyor.

Çalşımada, 227 katılımcıdan kendilerine verilen olayları 2016 ila 2022 yılları arasında eşleştirmeleri istendi.

Katılımcıların, Prens Harry ve eşi Meghan Markle'ın sansasyonel Oprah röportajı, George Floyd'un ölümü ve pandemi dönemine damga vuran birçok önemli gelişmeyi yaşandıkları tarihlerle eşleştirmekte zorlandığı görüldü.

Daha eski anılarda daha fazla hata tespit edilirken, 2021'de yaşananların kafa karışıklığına neden olduğu gözlemlendi. Hatta bazı katılımcılar olayları 3 veya 4 yıl öncesiyle eşleştirdi.

Araştırmacılara göre, olayların bir zaman çizelgesini doğru bir şekilde hatırlayamama; depresyon, kaygı, yoğun stresli fiziksel ve zihinsel taleplerle ilişkili.

"Beklendiği gibi, katılımcıların geçmişte meydana gelen olayları hatırlamadaki doğruluk payı çok azdı" diyen Shaire, "Birçok katılımcı, Kovid-19 kısıtlamalarıyla aynı zamana denk gelen olayların zamanlamasını hatırlamakta, tıpkı çok eski yılları hatırlamakta olduğu kadar güçlük çekti. Aslında sonuçlar, daha önce hapis yatan kişilerin bildirdiklerine oldukça benziyor. Olayların olduğunu hatırlayabiliriz, sadece ne zaman olduğunu hatırlamıyoruz" ifadelerini kullandı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde