Kastamonu'da felaket! 8 ilçe 10 dakikada sel altında kaldı

Kastamonu'da felaket! 8 ilçe 10 dakikada sel altında kaldı

Kastamonu'da sabah saatlerinde başlayan sağanak yağmur nedeniyle 8 ilçede sel meydana geldi. Sel nedeniyle araçlar sürüklendi, köprüler yıkıldı, çok sayıda vatandaş mahsur kaldı.

Kastamonu'da felaket! 8 ilçe 10 dakikada sel altında kaldı
16px
24px
11.08.2021 21:48
ABONE OLgoogle

Özellikle Bozkurt ilçesinde durumun kötü olduğu bildiriliyor. Vali Avni Çakır kayıp ihbarı olmadığını açıklarken, Azdavay Belediye Başkanı Nuri Civelek, bütün derelerin taştığını söyledi. Süleyman Soylu ise yaptığı açıklamada, bazı yerlerde su yüksekliğinin 3-4 metreye ulaştığını belirtti.

Şiddetli yağış, Azdavay, Bozkurt, Cide, Şenpazar, Daday, Küre, Ağlı ve İnebolu ilçelerinde sele neden oldu. Özellikle Azdavay ve Bozkurt ilçelerinde dereler taştı, sel suları sokaklarda bulunan araçları sürükledi. Bu ilçelerde köprüler yıkıldı, çok sayıda köy ile bağlantı koptu.

Sular altında kalan ilçe merkezlerinde sel suları apartmanların birinci katına kadar çıktı. Çok sayıda vatandaş evlerinde mahsur kaldı. İlçede elektrik ve su olmadığı belirtildi. Milli Savunma Bakanlığı arama kurtarma çalışmalarına destek için bölgeye helikopter göndereceğini açıkladı.

SOYLU: BAZI YERLEDE SU YÜKSEKLİĞİ 3-4 METREYE ULAŞTI

Afet bölgesine hareket etmeden önce açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şunları söyledi: Havadan tahliyeler devam ediyor. Kimi yerlerde suyun yüksekliğinin 3-4 metreye ulaştığı ve bazı vatandaşlarımızın evlerinin çatısında olduğu bilgisi valilerimiz, kaymakamlarımız tarafından iletildi.

Bazı hastanelerin de tahliyesi söz konusu. Bu açıdan çevre illerden yardımlar ulaştırıldı. Haber alamadığımız yerler var. Meteorolojiden alınan bilgilere göre bazı yerlerde yağış miktarı metrekareye 300 kilogram olarak ölçüldü. Biz 100 kilogramın üzerini afet olarak kabul ediyoruz normalde.

DERE YATAKLARININ HEPSİ TAŞTI

Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, sel sularının sokaklarda dere gibi aktığını belirterek, dere yataklarının hepsinin taştığını söyledi.

Vali Avni Çakır ise yaptığı açıklamada kayıp ihbarı yapılmadığını dile getirerek, bazı insanların çatılarda ve evlerinde mahsur kaldığını, kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. İlçesi Kopuk mevkisinde de kara yolunun çökmesi nedeniyle yolda kalan araçların içindeki sürücüler mahsur kaldı. Sürücüleri AFAD ekipleri suda güçlükle ilerleyerek kurtardı.

BAŞKAN YANIK: YOK OLUŞU SEYREDİYORUZ

Selden en çok etkilenen alanlar arasında olan Bozkurt ilçesinde sel sularının ikinci katlara kadar yükseldiği binalarda yaşayanlar, kurtulmak için çatılara sığındı.

Sel suları ile yıkılma tehlikesi yaşayan 7 katlı bir binanın çatısına sığınan vatandaşları kurtarmak için ise bölgeye helikopter sevk edildi. İlçedeki son durumu TV canlı yayınına bağlanarak anlatan Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık, “Talihsiz bir şekilde ilçemizin yok oluşunu seyrediyoruz” dedi.

Bölgenin daha önce böyle bir felaketle karşılaşmadığını ifade eden Başkan Yanık, “Dünden itibaren yağışlar başlamıştı. Öğlenden itibaren şiddetli bir şekilde vurdu ve öğleden itibaren kesintisiz 5 saattir devam etmekte. İlçemiz tarihte böyle bir felaket görmedi, böyle bir felaket hiç kimse yaşamamıştır ve şiddetli bir şekilde şuan hız kesmeden devam ediyor. Talihsiz bir şekilde ilçemizin yok oluşunu seyrediyoruz” dedi.

“HELİKOPTER HARİÇ O VATANDAŞLARI ÇATILARDAN ALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”

Şartların çok zor olduğunu ifade eden Yanık, “Şuan iş makineleriyle her hangi bir şey yapma şansı sıfır. Hız kesmeden yağışlar devam ediyor. Bazı çatılarda vatandaşlarımız var öğleden itibaren helikopterler yola çıktı ama görüş açısı çok kısıtlı. Helikopter hariç o vatandaşları çatılardan almamız mümkün değil. Tarihte görülmemiş bir felaket var şu an burada” diye konuştu.

“4-5 CAN KAYBIMIZIN OLDUĞU KESİN”

Vatandaşların çok zor durumda olduğunu ifade eden Yanık, “Can kaybımız 4-5 edindiğimiz bilgi ama kesin bir bilgimiz yok. Ama 4-5 can kaybımızın olduğu kesin yani. Şu an yağış şiddetli bir şekilde devam ediyor yani bu felaketi kelimelerle anlatmak mümkün değil yani bir barajın patladığını düşünün ve 5 saattir bu şekilde devam ediyor. İnsanlar çaresiz, olağanüstü bir durum var” şeklinde konuştu.

“İLÇEDE HER YER SU ALTINDA, HER ŞEY 10 DAKİKA İÇİNDE OLDU”

Bozkurt ilçesinde yaşayan Bahattin Ersöz adlı vatandaş ise yaptığı açıklamada, kendisinin de son anda kurtulduğunu belirterek, “Dere üzerinde bulunan HES’in kanalarının çöktüğü söyleniyor. Ama tam olarak bilmiyoruz. İlçede her yer sular altında. 10 dakika içinde her şey oldu. Araçlar denize sürüklendi. Kayıp insanlar var diyorlar. Ben de sel sularını görünce aracımın içinden son anda çıktım. İnsanlar çatılara çıktı. Hastane iş makineleri ile boşaltılıyor. Halen dada yağmur devam ediyor. Ben böyle bir afet görmedim” dedi.

Öte yandan Şenpazar ilçesinde de etkili olan şiddetli yağış nedeniyle mahsur kalan 15 kişi kepçe ve iş makineleriyle kurtarıldı. Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar, köprülerin yıkıldığını söyleyerek, vatandaşlardan yüksek yerlere çıkmalarını ve evde kalan kişilerin de balkonlara çıkarak kurtarılmayı beklemelerini istedi. Diğer ilçelerde de etkili olan yağış ev, iş yeri ve tarım arazilerine zarar verdi. Bölgede AFAD ile UMKE, Jandarma Arama Kurtarma, Karayolları ve Özel İdare ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

PAKDEMİRLİ’DEN HES AÇIKLAMASI

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Koordinasyon Merkezi’nde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’deki sel felaketi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Pakdemirli, “Meteorolojik olarak baktığımızda belki 50-100 yılda yaşanmayan afetle karşı karşıyayız. HES ile ilgili problem yok” derken, Dönmez ise “Kastamonu, Sinop ve Bartın şehirlerimizde aşırı sel felaketi ile etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun. Aşırı yağışlar nedeniyle kesintiler var. Bir kısmı hasar bir kısmı tedbir amaçlı kesintiler oluştu” diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde