Kadın ihracatçılara başarı için tavsiyeler

Kadın ihracatçılara başarı için tavsiyeler

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), başarılı iş kadını ihracatçıların, iş dünyasına yönelik tavsiyelerini ve ihracata nasıl başladıklarını paylaştıkları “Women Export Talks” webinar serisinin 4’üncüsünü  düzenledi.

Kadın ihracatçılara başarı için tavsiyeler
16px
24px
23.02.2021 10:25
ABONE OLgoogle

“İhracatta Nasıl Başladık ve Nasıl Başardık?” başlığıyla düzenlenen webinar serisinin 4’üncüsü,  TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı Sultan Tepe ve Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Seminer, TİM'in kurumsal internet adresi ve sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayımlandı. Tepe ve Okyay, ihracata nasıl başladıklarını ve iş dünyasına yönelik tavsiyelerini katılımcılarla paylaştı.

‘Türkiye Kadın İhracatçılar Çalıştayı düzenleyeceğiz”

Programın açılışında konuşan ve TİM Women Export Talks serisinin  ilham veren öyküleriyle, kadın ihracatçılarımız arasında, tecrübe paylaşımını mümkün kılan bir köprü görevi görevi gördüğüne vurgu yapan TİM Başkanı İsmail Gülle, “TİM bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Konseyi’miz, az zamanda büyük işler başardı. TİM Women Export Talks, kadın ihracatçılarımıza özel Güney Amerika Sanal Ticaret Heyeti, İhracatta Sıfır Atık Projesi, Sürdürülebilirlik Raporu, Kadın Girişimcilik Programı ve ve daha nice proje, Konseyimizin vizyonunu oldukça başarılı bir şekilde ortaya koydu. Yıl içerisinde gerçekleştirmeyi planladığımız, birçok projemiz var. “Güçlü Kadın, Güçlü İhracat, Daha Güçlü Türkiye” diyerek, “Türkiye Kadın İhracatçılar Çalıştayı”nı düzenleyeceğiz. Çalıştayımızın sonucunda ortaya çıkan verileri de bir rapor haline getirerek, kadın ihracatçılarımız için “Sürdürülebilir Yol Haritası”nı tasarlayacağız. Bunun yanında, ülkemiz ekonomisinin gelişimi için; üretime, istihdama ve ihracata önemli katkıları olan kadın ihracatçılarımızı yıllık ihracat performanslarına göre değerlendirerek “İhracatın Güçlü Kadınları Ödül Töreni”nde ödüllendireceğiz. Yine vizyoner projelerimiz arasında olan, “İhracatın Güçlü Kadınları Filmi” projemizle, kadın ihracatçılarımızın, elde ettikleri başarıları tanıtma noktasında, önemli bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz” dedi.

“Kadın ihracatçılarımız, 8 Mart’ta Afrika’ya sanal çıkarma yapacak”

Gülle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadın ihracatçılara yönelik Afrika Sanal Ticaret Heyeti gerçekleştireceklerini aktardı. Pandeminin ilk haftalarında dahi, tüm projeler askıya alınırken, TİM Kadın Konseyi’nin durmadan, her koşulda yeni projeler, yeni fikirler ortaya koyduğuna dikkat çeken Gülle, şunları söyledi: “Bugün, en zorlu günlerde yapılan o çalışmaların  meyvelerini topluyoruz.. Bu güçlü ekiple, inşallah asıl hedefimiz olan; İhracatta kadınlarımızın gücünü ve payını artırmayı, en kısa sürede başaracak, “İhracatla Yükselen Türkiye’yi”, kadınlarımızla inşa edeceğiz. “Güçlü Kadın, Güçlü İhracat, Daha Güçlü Türkiye” vizyonuyla, kadın ihracatçılarımıza yönelik çalışmalarımızı, gün geçtikçe yoğunlaştırıyoruz. İnanıyoruz ki, kadınlarımızın ekonomiye ve ihracata dâhil olması, ülkemizin güçlü yarınlarının olmazsa olmazıdır”

Okyay: Hayatta fark yaratmak için yenilikçi fikirler üretmek şart

Programda tecrübelerini ve tavsiyelerini katılımcılara aktaran Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Babamdan, ‘sanayileşmeden kalkınmanın olmayacağını’ hep duyarak büyüdüm. O yüzden de sanayici olmanın çok büyük ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. Kadınlarımızın yılmamalarını, daha fazla gayret sarf etmelerini öneriyorum” dedi ve ekledi: “Hatalardan öğrenip yılmadan devam etmek çok önemli. Hayatta her zaman başarısızlıklar olabilir ama bu süreci değerlendirerek öğrenmek gerekiyor. Aile kavramına çok önem vermemiz lazım ve ailenin sağlığını korumalıyız. Bizim özünde insana saygılı olmamız gerekiyor. Eşitsizlikleri giderici çalışmalar yapmalıyız. Hayatta fark yaratmak için yenilikçi fikirler üretmek şart. Farklı alanlarda da ilham olabilmek için uğraşıyoruz. Biz işimizde de teknolojinin araç ve insanın mutluluğunun ve refahının amaç olduğu bir dünya için çalışıyoruz. Daha fazla kadınların desteklendiği yönetim kademelerinde bir sisteme doğru gitmemiz lazım”

“Çok başarılı kadın yöneticilerimiz var”

Okyay konuşmasına şöyle devam etti:

“Ne kadar bir şirkette kadın erkek oranında dengeyi yakalarsak o kadar bence fikir üretmekte, inovasyon tarafında da fark yaratılır. Her işin başı eğitim ve kalifiye insan; bu konuda da teşvik etmek gerekiyor. Yapılan bir çalışmaya göre kadınların uğraştığı farklı problemler nedeniyle farkındalığı yüksek oluyor. Karlılıkla ilgili bir araştırma yapılmış dünyada bu araştırmaya göre kadın yöneticilerinin sayısının fazla olduğu şirketlerde karlılığın da fazla olduğu görülmüş. Dolayasıyla şirketlerimiz de bunu yapabilmeliler. Özellikle ben mühendis olduğum için de mühendis sayısının kadınlarda artmasını çok istiyorum. Çok başarılı kadın yöneticilerimiz var. Bu konuda da destek olmamız lazım. Farkındalığı yüksek tutarsak, bu yönde de teşvik olursa ve başarılı iş kadını rol modelleri artarsa o zaman bunu teşvik edeceğimizi düşünüyorum”

Tepe: Kadın ihracatçı sayısının artması için çalışıyoruz

TİM Kadın Konseyi’nin, kadın ihracatçı sayısının artması, daha etkin olması, destek ve finansmana erişim konusunda bilincin artırılması hedefiyle çalışmalar yaptıklarını dile getiren TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı Sultan Tepe ise, “Komitemizin amacı; ülkemizde iş dünyasındaki kadın girişimci, yönetici ve çalışan sayısının, toplumsal cinsiyet eşitliği hedefi doğrultusunda artırılması ve iş dünyasının ‘Erkek İşi’ olduğu algısının değiştirilmesi için projeler geliştirmektir. Yeni dünya düzeninde kadının iş dünyasındaki yeri her zamankinden daha fazla olacağına inanıyorum. Kadın girişimciliğine verilecek katkı konusunda oluşturulacak farkındalık ve atılacak adımların artması oldukça önemlidir. Kadın üretici ve ihracatçılarımızı sistemin içine daha da fazla alıp, onlara hem finansman açısından, hem de pazar bulmaları açısından destekler vermemiz gerekiyor. Bizim yapmamız gereken, girişimci ruha sahip kadınlarımızın sayısını artırmak, iş dünyası içinde yer almaları için onları cesaretlendirmek, ihtiyaçları olan bilgiye sahip olmalarını sağlamaktır. Kadınlarımızı cesaretlendirerek buralarda yer almaları konusunda yüreklendirmeliyiz. Kadınlarımızı çalışmaya teşvik etmeliyiz” dedi.

“Kadın ihracatçılara başarı için tavsiyeler”

Kadın girişimcilere yönelik Tepe, şu tavsiyelerde bulundu: “Yaptığınız işten zevk alarak çok çalışmalısınız. Çok çalışsınlar ve sürekli kendilerini yenilesinler. Özellikle teknolojiyi iyi kullansınlar ve fırsatları iyi değerlendirsinler. Denemekten korkmasınlar ve cesaretle yeniliklere açık olsunlar. Yurt dışında başarılı olmamızın temel sebebi üretim mantığımızın ‘dünya için üretmek’ stratejisi olarak benimsemek olduğuna inanıyorum. Bu nedenle dünyayı takip etmeleri çok önemli ve özellikle şu an pandemi nedeniyle fuarlar gerçi fiziki olarak değil sanal ortamda yapılıyor özellikle fuarlara katılmalarını öneriyorum.  Sabırla çalışırlarsa bir gün hayallerine ulaşacaklarını inanıyorum. Kendilerini sürekli geliştirmeliler ve hayal etmeliler”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde