İsviçre'nin en büyük bankası UBS, 3.25 milyar dolara Credit Suisse'i satın aldı

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, 3.25 milyar dolara Credit Suisse'i satın aldı

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, kriz yaşayan Credit Suisse'i satın alacak. Satım işlemi yaklaşık 3.25 milyar dolara mâl olacak. İsviçre Merkez Bankası işlem için önemli miktarda likidite yardımı sağlayacak.

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, 3.25 milyar dolara Credit Suisse'i satın aldı
16px
24px
19.03.2023 23:15
ABONE OLgoogle

Amerika Birleşik Devletleri’nde banka iflaslarının ardında gözler Avrupa bankalarına çevrilmiş ve İsviçre merkezli Credit Suisse'in çöküşü başlamıştı.

Credit Suisse bankasının en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankasının sermaye artırımı yapmayacaklarını açıklamasıyla bankanın hisse senetlerinde düşüş yüzde 25'i aşmış ve satış baskısı piyasa geneline yayılmıştı.

İsviçre Cumhurbaşkanı Alain Berset, küresel bankacılıkta piyasaları daha fazla sarsacak çalkantılardan kaçınmak amacıyla bankacılık devi UBS'in küçük rakibi Credit Suisse'i satın aldığını duyurdu.

3.25 MİLYAR DOLARA SATILACAK

Böylece toplam varlığı 1,1 trilyon doları bulan UBS’nin 575 milyar dolarlık Credit Suisse’yi 3.25 milyar dolara satın alacağı kesinleşti.

Satın alma görüşmelerinin İsviçre Maliye Bakanlığı, İsviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) ve İsviçre Merkez Bankası (SNB) tarafından başlatıldığına işaret edilen açıklamada, satın almayı İsviçre resmi kurumlarının desteklediği kaydedildi.

MERKEZ BANKASINDAN LİKİDİTE YARDIMI SAĞLANACAK

SNB'nin konuyla ilgili açıklamasında, UBS'nin Credit Suisse'i satın almasını desteklemek için önemli miktarda likidite yardımı sağlanacağı aktarıldı.

İsviçre hükümetinin satın almayı hızlandırmak için acil durum önlemleri alacağı ve hissedarların istişarelerde bulunması için verilen altı haftalık sürenin baypas edileceği ifade ediliyor.

Credit Suisse 2008'deki mali krizde devlet yardımına ihtiyaç duymamış, rakibi UBS ise devlet yardımına başvurmuştu.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde