Irak, Türkiye aleyhindeki tahkim davasını kazandı, petrol ihracatını durdurdu

Irak, Türkiye aleyhindeki tahkim davasını kazandı, petrol ihracatını durdurdu

Irak Petrol Bakanlığı yetkilisi, Irak'ın Türkiye'ye karşı uzun süredir devam eden tahkim davasını kazanmasının ardından Türkiye'ye ham petrol ihracatını durdurduğunu bildirdi.

Irak, Türkiye aleyhindeki tahkim davasını kazandı, petrol ihracatını durdurdu
16px
24px
25.03.2023 16:40
ABONE OLgoogle

Irak, Türkiye'ye karşı Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde açtığı davayı kazanmasının ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (İKBY) ve kuzey Kerkük'ten yaptığı günde 450 bin varil ham petrol ihracatını durdurduğunu açıkladı.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Irak Petrol Bakanlığı yetkilisi, "Irak, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin nihai kararı ile ilgili olarak perşembe günü resmi olarak bilgilendirildi; karar, Irak'ın lehineydi" dedi. Bakanlık kaynağı, 'Türkiye'nin tahkim kararına saygı duyacağı konusunda Irak'ı bilgilendirdiğini' de aktardı.

Irak Petrol Bakanlığı yetkilileri ise "Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin nihai kararının Perşembe günü Irak'a resmi olarak bildirildiğini ve kararın Irak'ın lehine" olduğunu söyledi.

Yetkililer, "Petrol bakanlığından bir heyet, tahkim kararı doğrultusunda Irak'ın kuzeyindeki ham petrolün ihracatı için yeni bir mekanizma üzerinde anlaşmaya varmak üzere enerji yetkilileriyle görüşmek üzere yakında Türkiye'ye gidecek" dedi.

NE OLMUŞTU

IKBY, 2007 tarihinde yürürlüğe giren doğalgaz ve petrol yasası kapsamında, Bağdat'taki Irak hükümetinden bağımsız olarak uluslararası petrol şirketleriyle anlaşmalar imzalamıştı. Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Şubat 2022 tarihinde bu yasanın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Mahkemenin kararı, IKBY’nin Türkiye’yle imzaladığı enerji anlaşmalarını da doğrudan etkiledi.

Türkiye’nin Ceyhan limanı üzerinden IKBY ham petrolünü ihraç edebilmesi için özel olarak inşa edilen boru hattı 2014'te devreye girmiş, Bağdat bunun üzerine Türkiye'nin kendi izni olmadan IKBY ve Kerkük'ün kuzeyinden ham petrol ihracatına izin vererek 1973'teki bir boru hattı geçiş anlaşmasını ihlal ettiğini söylemiş ve Türkiye’ye karşı tahkim davası açmıştı.

patronlardunyasi.com

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde