İngiltere Merkez Bankası, 1995'ten bu yana en büyük faiz artırımına gitti

İngiltere Merkez Bankası, 1995'ten bu yana en büyük faiz artırımına gitti

İngiltere Merkez Bankası, enerji maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle yükselen enflasyonu dizginlemek için politika faizini yarım baz puan artırarak 1995'ten bu yana en yüksek artışa gitti.

İngiltere Merkez Bankası, 1995'ten bu yana en büyük faiz artırımına gitti
16px
24px
04.08.2022 14:57
ABONE OLgoogle

Ukrayna'ya dönük askeri harekatın ardından Rusya'nın enerji sektörünü hedef alan yaptırımlar ağırlaştırılırken İngiltere Merkez Bankası, enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını yarım baz puan artırarak 27 yıldan bu yana en büyük artışa imza attı.

Bankadan yapılan açıklamada, doğalgaz ve petrol fiyatlarında meydana gelen yükseliş nedeniyle yılın son 3 ayında ülke ekonomisinin resesyona gireceği uyarısı yapıldı. 

Açıklamada, enflasyonun dördüncü çeyrekte yüzde 13'ün üzerine çıkacağı ve bu rakamın 2023'ün büyük bölümünde de 'çok yüksek' kalacağı belirtildi.

Haziran ayında İngiltere'de enflasyon rakamı yüzde 9.4 olarak açıklanmıştı.

Ayrıca açıklamada, toptan doğalgaz maliyetinin iki katına çıkmasıyla enflasyonun 42 yıldan bu yana en yüksek seviyeye çıkacağına işaret edildi.

Enerji fiyatlarının ekonomiyi beş çeyreklik bir dönemde resesyona iteceği ve 2023'te gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) küçüleceği vurgulanan açıklamada, "Artık büyüme tarihsel standartlara göre çok zayıf" ifadelerine yer verildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde