İkinci el satışta yeni tezgah: Sanayide organize işler

İkinci el satışta yeni tezgah: Sanayide organize işler

Dolandırıcıların hedefinde 2. el araba satanlar var. Sahtekârlar, “Alacağız” dedikleri otomobillerin katalizör parçasını söküp ortadan kayboluyor. Bir katalizörün fiyatı 100 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

İkinci el satışta yeni tezgah: Sanayide organize işler
16px
24px
05.09.2022 09:00
ABONE OLgoogle

Ankara’da yeni bir dolandırıcılık şebekesi ortaya çıktı. Bu çete, ikinci el alım-satım sitesi üzerinden gözüne kestirdikleri araçların katalizör parçasını çalıyor.

Etimesgut ilçesindeki bir oto sanayide buluşma ayarlayan zanlılar, aracı gösterme bahanesiyle kendileriyle bağlantılı olan bir ustanın yanına gidiyor. Başına geleceklerden haberi olmayan şahıs çay ve kahve ikramlarıyla oyalanırken aracın orijinal katalizörü sökülüp yerine 100 liralık yan sanayi bir parça takılıyor. 

Sahtekârlar, ciddi alıcı olduklarının altını çizerek pazarlık yapıp helalleştikten sonra ertesi gün satış için noterde buluşmak üzere araç sahibine söz veriyor. Ancak bir sonraki gün çeşitli bahanelerle bu işlem iptal ediliyor.

Türkiye gazetesinin haberine göre son iki haftadır yaygın bir şekilde yapılan söz konusu dolandırıcılığı değerlendiren Oto Ekspertiz Uzmanı Ahmet Coşkun Özata “Sadece bana bir günde 6 tane katalizörü sökülmüş araç geldi. Genelde bu işi sanayi sitelerinde tabelası olmayan tamirhanelerde yapıyorlar. 5 dakika içinde katalizörü çalıyorlar.

Bunu yapma sebeplerinden biri katalizörün içinde paladyum malzemesi var; 2-3 bin dolar arasında satılan ürünler. Bugün 2000 model bir aracın ikinci el katalizörü 8 bin lira civarında. Ama sıfır, yüksek model araçlarda ise 100 bin liranın üzerine kadar çıkabiliyor. Vatandaşlar araç alıp satarken başından hiçbir şekilde ayrılmasın. Ayrıca güvenli noktalarda buluşsun” diye konuştu.

Şebekenin kandırdığı kişiler arasında olan 10 yıllık avukat Atılgan Doğan da “2000 model bir aracım var. İnternetten satışa koydum. Beni aradılar, oto sanayide buluştuk. Çay ikram ettiler. Fiyatta anlaştık, tokalaştık. Bir gün sonra satış işlemini gerçekleştirecektik, ‘Babaannem öldü. Arabayı alamayacağım. Hakkını helal et’ dediler. Gerçeği eksperde öğrendim. İçindeki tozlardan dolayı katalizörü çalmışlar. Elimizi verdik, kolumuzu kurtaramadık” ifadelerini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde