İç hat uçak biletlerinde tavan fiyat uygulaması sona eriyor; zamlara hazır olun

İç hat uçak biletlerinde tavan fiyat uygulaması sona eriyor; zamlara hazır olun

İç hat uçak biletlerinde, tavan fiyat uygulamasının sona ermesi konusunda çatışmalar başlatıldı. Bilet fiyatları, makul ölçüleri aşmayacak biçimde yeniden hesaplanacak.

İç hat uçak biletlerinde tavan fiyat uygulaması sona eriyor; zamlara hazır olun
16px
24px
04.03.2021 20:47
ABONE OLgoogle

Türkiye’de, bir süredir iç hat uçak bilet fiyatlarında 'tavan' fiyat uygulanıyor. Biletlerde 'tavan' fiyat, en son 2019 yılının sonunda belirlendi. Bilet fiyatlarının, bayram ve özel gün ayrımı yapılmadan tek yönde, 450 lirayı geçemeyeceği kayda bağlandı.

Tavan fiyat uygulaması, özellikle bayram ve tatil günleri bilet fiyatlarının aşırı yükselmesini önlemek için gündeme gelmişti.

Habertürk gazetesinden Olcay Aydilek'in haberine göre iç hat uçak biletlerinde, 'tavan' uygulamasının kaldırılması gündeme geldi. Ankara, bu konuda kolları sıvadı ve havacılık sektörüyle temasa geçti.

Peki, yeni fiyatlar nasıl belirlenecek? Öncelikle, bilet fiyatlarına esas oluşturacak (başta jet yakıtı olmak üzere) temel parametreler tek tek belirlenecek. Bu parametreleri ya da değişkenleri içerecek bir formül oluşturulacak. Söz konusu formül işletilecek ve bilet fiyatları, 'makul' ölçüleri aşmayacak biçimde yeniden hesaplanacak. Böylece, herhangi bir müdahale gerektirmeden bilet fiyatları belirlenmiş olacak.

'Mevzuatta yok'

Kaynaklar, sivil havacılığa ilişkin mevzuatta 'tavan' fiyatı kapsayacak bir maddenin olmadığını belirterek, önceki yıllarda Ulaştırma Bakanlığı ile havacılık sektörünün bu konuda bir adımının söz konusu olduğunu söyledi.

Kaynaklar, bilet fiyatlarının piyasa koşullarında belirlenmesi gerektiğini belirterek, bu amaçla çalışmaların başlatıldığını ifade etti.

Kaynaklar, turizm sezonu açılmadan çalışmanın tamamlanabileceği mesajını verdi. Teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından son kararı, siyasi otorite verecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde