İHKİB dijital dönüşümü başlattı: İhracatı 40 milyar dolara çıkaracağız

İHKİB dijital dönüşümü başlattı: İhracatı 40 milyar dolara çıkaracağız

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, “Sürdürülebilir üretim, dijital tedarik ve değer zinciri temelinde sektörü yeniden konumlandırıyoruz. Bütün bu çalışmalarla birlikte orta vadede ihracatımızı 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

İHKİB dijital dönüşümü başlattı: İhracatı 40 milyar dolara çıkaracağız
16px
24px
25.03.2022 10:43
ABONE OLgoogle

Türk moda endüstrisinin amiral gemisi İHKİB’in dijital dönüşüme liderlik etmek için 2018’de başlattığı ‘Tasarımdan Üretime: Türkiye’de Hazır Giyim Sektörünün Dijital Dönüşüm Projesi’nde kritik bir süreç tamamlandı. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali iş birliği çerçevesinde finanse edilmekte olup Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Rekabetçi Sektörler Programı altında uygulanan 10,4 milyon Euro hibe desteği yürütülen projenin ‘merkez üssü’ konumundaki Dijital Dönüşüm Merkezi (DDM), hazır giyim ihracatçılarının hizmetine hazır hale getirildi. Proje ile bir yandan AB Dijital Tek Pazar Stratejisi Türk moda endüstrisine uyarlanırken, diğer taraftan sektörü 40 milyar dolarlık ihracat hedefine taşıyacak alt yapı oluşturulacak. 

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, proje faaliyetlerinin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında moda endüstrisindeki değişim ve dönüşüm sürecinin pandemi ile birlikte olağanüstü bir hıza ulaştığını hatırlattı. Hazır giyimin Türkiye’de dönüşüme en hazır sektörlerin başında yer aldığını belirten Gültepe, şöyle devam etti:

AB DİJİTAL TEK PAZAR STRATEJİSİ’Nİ TÜRK HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNE UYARLAYACAĞIZ

“Pandemi sürecinde hayati önemi ortaya çıkan dijitalleşme ve sürdürülebilir üretim üzerinde yıllardır çalışıyoruz. Öncülüğünü yaptığımız değişim ve dönüşümün temellerini uluslararası ağlar ile atıyoruz. Katılım Öncesi Mali Yardım Araçları Fonu (IPA) kapsamında projeler geliştiriyoruz. 2018’de onay süreci tamamlanan ‘Tasarımdan Üretime: Türkiye’de Hazır Giyim Sektörünün Dijital Dönüşüm' Projemizi, IPA II kapsamında başlattık. Rekabetçi Sektörler Programı altında desteklenen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın yürüttüğü proje için Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali iş birliği çerçevesinde 10,4 milyon Euro hibe desteği aldık. Proje ile AB Dijital Tek Pazar Stratejisi’ni Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne uyarlayacağız. Ticaret Bakanlığımızın onayı doğrultusunda paydaşlarımızla 1,9 milyon Euro işletme sermayesi katkısı sağladığımız projenin ana üssünü Dijital Dönüşüm Merkezi (DDM) oluşturuyor. Firmalarımız buranın imkânlarını kullanarak iş süreçlerini daha verimli hale getirebilecekler. Maliyet avantajının yanı sıra ürünlerini e-ticaret ve e-ihracat platformlarına taşıyabilecekler. Sektörün hizmetlerimizden maksimum düzeyde yararlanabilmesi için DDM’nin ‘Model Fabrika’ statüsünü kazanmasını hedefliyoruz.”

KİLOGRAM BAŞINA İHRACATIMIZI 40 DOLARA ÇIKARACAĞIZ

İHKİB’in IPA projelerinden en çok yararlanan ihracatçı birlikleri arasında ilk sırada yer aldığını vurgulayan Mustafa Gültepe, DDM’nin Türkiye’de bir benzerinin daha olmadığını bildirdi. Gültepe, “KOBİ’ler başta olmak üzere firmalarımıza eğitim ve danışmanlık hizmetleri vererek katma değerli üretimimizi artırmak için kolları sıvadık. Yenilikçi, yaratıcı, küresel rekabet gücü çok daha yüksek bir moda endüstrisi inşa ediyoruz. Sürdürülebilir üretim, dijital tedarik ve değer zinciri temelinde sektörü küresel pazarlarda yeniden konumlandırıyoruz. Bütün bu çalışmalarla birlikte orta vadede kilogram birim fiyatımızı 40 dolara, ihracatımızı ise 40 milyar dolara çıkaracağız” diye konuştu.

Mustafa Gültepe, IPA I kapsamında alanında Türkiye’nin en başarılı kurumu olarak öne çıkan İstanbul Moda Akademisi’ni (İMA) kurduklarını, IPA III kapsamında da sektörün karbon ayak izinin azaltılmasını hedefleyen bir proje hazırladıklarını bildirdi. Gültepe, tekstil, lojistik ve kimya sektörlerinin de dahil olduğu projede onay sürecinin tamamlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

TÜRKİYE’DE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROJESİ

İHKİB tarafından yürütülen; Tasarımdan Üretime: Türkiye’de Hazır Giyim Sektöründe Dijital Dönüşüm Projesi 2018 yılında Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı. Mal alımı kapsamındaki çalışmalar tamamlanarak teknik yardım uygulama süreci başlatıldı. Proje kapsamında, Avrupa Birliği’nin “Dijital Dönüşüm Strateji” çalışmasının hazır giyim sektörüne adapte edilebilmesi, dijital dönüşüm stratejisinin ve bu alanda sektöre yönelik bir yol haritasının oluşturulması hedefleniyor.

Proje paydaşlarından İstanbul Moda Akademisi ve İHKİB bünyesinde proje kapsamında kurulan DDM ile sektörde dijital dönüşüm odaklı hizmetler sunulacak. Moda tasarımda alana özgü yeni eğitimlerin planlanarak tasarımcı ve KOBİ’lere sunulması, dijital alanda edinilen yetkinlikler ile sektördeki potansiyel müşteri portföyünün geliştirilmesi hedefleniyor.

Projede sosyal sorumluluk alanında da sektörün bilinçlendirilmesi ve pilot uygulamaların yürütülmesi bu kapsamda temel hedefler arasında yer alıyor. Ek olarak, projenin diğer bir paydaşı olan Ekoteks ile KOBİ’lerin çevre dostu uygulamalarının geliştirilmesi, Ekoteks bünyesinde sektöre sunulacak yeni test ve analiz hizmetleri ile çevre dostu üretim ve ürün anlayışının KOBİ’lerde geliştirilmesi amaçlanıyor.

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği arasındaki mali iş birliği çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 800 milyon Euro’luk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir mali destek programıdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile Türkiye’nin farklı bölgelerinde sanayicilerin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet gücünü arttırarak ekonomik kalkınmanın sağlanması ve AR-GE altyapısının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Rekabetçi Sektörler Programı hakkında ayrıntılı bilgi için rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr  resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

TİM BAŞKANI GÜLLE: DİJİTALLEŞME SÜRECİNDEN İHRACAT AİLESİ OLARAK BEKLENTİMİZ ÇOK YÜKSEK.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle de konuşmasında değişim güç ve maliyetli olmakla birlikte dijitalleşmenin tüm sektörler için bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Gülle, “Dijitalleşme sürecinden ihracat ailesi olarak beklentimiz çok yüksek. Bu dönemden beklentilerimiz; verimlilik artışı, tüm operasyonel süreçlerde hızlanma ve üretim bandında minimum kaybın yanında, yükselen verimlilik neticesinde çevreci üretim. Hazır giyim sektörümüzün bir bayrak taşıyıcı olarak bu sürece adım atmasını son derece önemli bir atılım olarak görüyoruz. Sektörel dijital dönüşüm stratejisinin, tüm sektörlerimize örnek bir model olacağına inanıyoruz” diye konuştu.  

Toplantıya katılan Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Temsilcileri de özetle şunları söyledi:

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan:

Bizler açısından, hazır giyim ve tekstil sektörü açısından, ülkemiz açısından çok değerli bir proje. Katılım öncesi mali yardım adı altında finanse edilen projelerden biri. Katılım öncesi mali yardımın 20 yıllık serüveni var. Bu 20 yılda ülkemiz 9,2 milyar dolarlık bir mali yardımdan yararlandı. Yaklaşık 900’e yakın büyük projenin gerçekleşmesi sağlandı. Bu süreçte IPA kapsamında rekabetçi sektörler adını verdiğimiz program sanayinin dijitalleşmesi, dönüşümü kalkınmanın Anadolu’ya yaygınlaştırılması açısından bizim için en önemli programlardan biri oldu. 

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanı Ahmet Onur Öztürk:

Moda endüstrimizde dijitalleşme hız kazandı. Yeşil dönüşümün bir diğer bileşeni olan dijital dönüşüm moda endüstrimizin sürdürülebilir değer zincirinde yer almasını desteklemeye çalışıyor. Hazır giyim konfeksiyon sektöründeki ekonomik aktörlerin dijitalleşmeye yönelik kapasitelerinin geliştirilmesi, ülkemizin rekabet gücünün artırılması, küresel değer zincirinden daha fazla pay almalarına katkı sağlıyor. Bu kapsamda çalışmanın son çıktılarından biri olan Tasarımdan Üretime: Türkiye’de Hazır Giyim Sektörü’nde Dijital Dönüşüm Projesi sektöre çok önemli kazanımlar sağlayacak. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje Yönetim Birimi  Koordinatörü Süleyman Alata:

AB ile ülkemiz arasındaki mali işbirliği çerçevesinde rekabetçi sektörler programının ilk döneminde 520 milyon Euro ile 46 projeyi hayata geçirdik. 2026 sonuna kadar devan edecek programın ikinci döneminde 260 milyon Euro tutarındaki fonla yeni projeleri hayata geçiriyoruz. Tasarımdan Üretime: Türkiye’de Hazır Giyim Sektörü’nde Dijital Dönüşüm de bu projeler arasında yer alıyor. Proje bir çok ilki de içinde barındırıyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde