Hyundai ve KIA'dan araba hırsızlığına karşı ortak anlaşma

Hyundai ve KIA'dan araba hırsızlığına karşı ortak anlaşma

ABD'de, bulunan Hyundai ve KIA araçlarının çalınma vakaları son zamanlarda oldukça arttı. İmmobilizer olmayan araçların çalınması, adım adım TikTok'ta gösterilirken otomobil devlerinden hırsızlığın önüne geçmek için bir adım geldi.

Hyundai ve KIA'dan araba hırsızlığına karşı ortak anlaşma
16px
24px
19.05.2023 00:35
ABONE OLgoogle

Hyundai ve Kia, ABD’deki araba hırsızlıkları için ortak hareket ederek 200 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. ABD’de sosyal medya platformu TikTok'ta yer alan araç hırsızlık videolarından ilham alan hırsızlar Hyundai ve Kia marka otomobillerin çalınma oranlarının tavan yapmasına neden oldu.

ABD'de satılan bazı Kia ve Hyundai marka araçlarda, çoğu otomobilde standart olarak bulunan ve kontak anahtarı olmadığı sürece motorun çalışmasını engelleyen motor immobilizatörleri bulunmuyor. Bu da hırsızlıkları kolaylaştırıyor.

Otomotiv devleri, bu sebeple hırsızlığa karşı immobilizatörü olmayan 8,3 milyon araca yazılım yükseltileceğini açıkladı. Bununla birlikte 200 milyon dolarlık anlaşmanın yaklaşık 9 milyon ABD’li araç sahibini kapsadığı ifade edildi. Hyundai ve Kia, "sigorta muafiyetleri, artan sigorta primleri ve hırsızlıkla ilgili diğer kayıpların kullanıcılara geri ödenmesine karar verildiğini de duyurdu.

NE OLMUŞTU

TikTok’ta paylaşılan videolarda, insanların sadece bir tornavida ve USB kablosu kullanarak bu araçları kolayca nasıl çalıştırabileceğini gösteriyor. Kaliforniya Başsavcılığı, geçtiğimiz günlerde Los Angeles'ta Hyundai ve Kia marka araçların çalınma rakamlarının 2022'de yaklaşık yüzde 85 arttığını duyurmuştu.

Ayrıca çalınan bu araçlarla yüksek oranda kaza yapıldığını da işaret eden savcılık, bildirilen son 14 kaza ve sekiz ölümden çalıntı araba trendinin sorumlu olduğunu belirtti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde