Gökyiğit'e 'sahtekarlık' suçlaması

Gökyiğit'e 'sahtekarlık' suçlaması

TEMA Vakfı Başkanı, işadamı Nihat Gökyiğit, 'sahtekarlık' suçlamalarıyla karşı karşıya. Yeğeni Ziver Gökyiğit, ölen babasının hisselerini sahte evraklarla ele geçirdiği iddiasıyla mahkemeye onlarca suç duyurusunda bulundu.

Gökyiğit'e 'sahtekarlık' suçlaması
16px
24px
19.12.2006 09:12
ABONE OLgoogle

Birçok şirketin sahibi Gökyiğitler'in miras kavgası, aileye ait Tekfen Holding'in halka arzını da tehlikeye soktu. Mahkeme, ölen İsmet Gökyiğit'in holdingdeki hisselerine tedbir koydu.

Ziver Gökyiğit'in avukatı, müvekkilinin amcaları Turgut Gökyiğit, Burhan Cahit Gökyiğit ve Nihat Gökyiğit hakkında 30'a yakın soruşturma ve dava açıldığını belirterek, Sermaye Piyasası Kurumu'na (SPK) noter kanalıyla 'halka arza izin verilmemesi' uyarısında bulundu. Avukat, mahkemede Ziver Gökyiğit'in haklı çıkması halinde holdingin ortaklarının değişeceğini, alınan kararların iptal edilebileceği ve yatırımcının zarar göreceğini vurguladı. Sahtecilik iddialarına ilk cevap bilirkişiden geldi. Hazırlanan bilirkişi raporunda, mirasın devredilmesine ilişkin verilen vekaletnamenin sahte olduğu kaydedildi.

İsmet Gökyiğit'in ölümünden sonra eşi, çocukları ve kardeşleri arasında yaşanan miras kavgası halka arz sürecindeki Tekfen'in önüne engel olarak çıktı. Babası İsmet Gökyiğit'in mallarının sahtekarlıkla ele geçirildiğini öne süren Ziver Gökyiğit; kardeşi Mazhar N. Gökyiğit, kardeşinin eşi ve amcaları hakkında haftada birkaç kez savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Ziver Gökyiğit, son olarak annesi Pervin Gökyiğit'in avukatı aracılığı ile İstanbul Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunda, Gökyiğit Cam AŞ'nin sahte evrakla ellerinden alındığını öne sürdü.

Şimdiye kadar Ziver ve Pervin Gökyiğit'in başvurusu sonucu adliyelerde 30'a yakın soruşturma ve dava açıldı. Ziver Gökyiğit'in avukatı Mesut Yazıcı, dava ve soruşturmaları Tekfen'in halka arzının durdurulması için SPK ve ANG Yatırım'a 6 Aralık 2006'da noter yoluyla ihtarname çekerek bildirdi. İhtarnamede, 2001 yılında vefat eden İsmet Gökyiğit'in mirasçılarının, oğulları Ziver, Mazhar ve eşi Pervin Gökyiğit olduğu belirtildi. İsmet Gökyiğit'in ANG Yatırım, Tekfen Holding, Gökyiğit Şirketleri Topluluğu'nun kurucu ve ortaklarından olduğu kaydedildi.

İsmet Gökyiğit'in kardeşlerinin Ziver ve Pervin Gökyiğit'ten sahte belgelerle mal kaçırdığı öne sürüldü. Devir işlemlerini yapan Gökyiğit'in avukatlarının aynı zamanda ANG Yatırım'da yönetim kurulu üyesi ve ortak olarak yer aldığı ifade edildi. Devir işlemlerine ilişkin vekaleti verirken İsmet Gökyiğit'in hastanede bulunduğu ve akıl sağlığının yerinde olmadığı iddia edilirken, devirlerin iptali için davalar açıldığı bildirildi. İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin, İsmet Gökyiğit'in ANG Yatırım'daki 8'de 3 oranındaki hissesinin üçüncü kişilere devrinin engellenmesi için ihtiyati tedbir kararı verdiği kaydedildi. İhtarnamede, davalı Gökyiğitler'in mahkemeye 2000-2002 yılına ait belgeleri vermemekte direndiği kaydedilirken, grubun diğer şirketlerinde de usulsüz devir işlemi yapıldığı ve bunlarla ilgili de suç duyurularında bulunulduğu ifade edildi. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, sahte oldukları öne sürülen evrakları onaylayan noter ve katibine de dava açıldığı belirtildi.

Tekfen'in halka arz sürecinde Ziver ve Pervin Gökyiğit ile yatırımcıların zarar görmemesi için söz konusu davalar, suç duyuruları ve ihtiyati tedbir kararlarının dikkate alınması istendi. Gökyiğitler'in sahtekarlık iddialarından noterler de nasibini aldı. Beşiktaş 6. Noteri Faysal İçin ve katibi Celal Işık, sahte evrakları onayladıkları gerekçesiyle İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda noterin onayladığı mirasa ilişkin evrakların sahte olduğu belirtildi.

Bilirkişi raporunda, "1 Şubat 2001'de düzenlenen vekaletnamede Pervin Gökyiğit'e izafe edilen imzaların, Pervin Gökyiğit'in eli mahsulü olmadığı, şahsın hakiki imzaları model alınmak suretiyle adına takliden atılmış imzalar olduğu kanaatine varılmıştır." denildi. İnşaat, tarım, endüstri, finans, gayrimenkul, dış ticaret ve tekstil alanlarında faaliyet gösteren Tekfen Holding'in cirosu yaklaşık 1,2 milyar dolar. Holding Grup Şirketler Başkanı Erhan Öner, geçen ay holdingin 50. kuruluş yıldönümünde yaptığı açıklamada, 2007 yılının ilk yarısında şirketin yüzde 15 ila yüzde 20'sini halka arz etmeyi planladıklarını açıklamıştı.
 
Büşra Erdem/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde