Global Yatırım Holding patronu da Pandora Belgeleri'nden çıktı!

Global Yatırım Holding patronu da Pandora Belgeleri'nden çıktı!

Aydın Doğan'ın damadı M. Ali Yalçındağ'dan, CHP'li Onur Öymen'in oğlu Burak Öymen'e, iş insanları Turgay Ciner ve İnan Kıraç'tan, BJK Başkanı Ahmet Nur Çebi ve ünlü sunucu Reha Muhtar'a tanınmış isimler listede.

Global Yatırım Holding patronu da Pandora Belgeleri'nden çıktı!
16px
24px
11.10.2021 07:27
ABONE OLgoogle

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) paylaştığı ve 117 ülkeden 600'den fazla gazetecinin incelediği 11 milyon 900 bini aşkın belge, dünya elitlerinin gizli offshore sırlarını ortaya çıkardı. 

3 Ekim'den itibaren kamuoyuyla paylaşılmaya başlanan Pandora Papers sızıntıları, dünyanın dört bir yanından ülke liderleri, politikacı, iş insanı ve sanatçıların vergiden kaçınmak için kullandığı, Trident Trust, Alpha, Alcogal, Fidinam ve Asiaciti Trust'ın da aralarında olduğu 14 offshore hizmet sağlayıcısı ve hukuk firmasının belgelerinden oluşuyor.

DW Türkçe'den Pelin Ünker ve Serdar Vardar'ın haberine göre Türkiye iş dünyasından Ahmet Çalık, Mehmet Cengiz, Rönesans Holding Kurucusu Ayşe Ilıcak ve Yıldırım Demirören'in eşi Hazan Revna Demirören ile kardeşi Fikret Tayfun Demirören'in yanı sıra son dönemin yeni zenginlerinden köklü holding sahiplerine, medyadan spor dünyasına kamuya mal olmuş önemli başka isimler de yer alıyor.

İş dünyasının, yerli sermaye vurgusunun öne çıktığı AKP döneminde uygulanan vergi teşvik politikalarına rağmen, offshore hizmetlerine ilgisi dikkat çekiyor. 1996-2020 yıllarını kapsayan şirket kayıtlarına göre, gayrimenkul ya da yat almak için offshore kullanan da var, nakit, hisse senedi ya da fonlara yatırım yapan da. 

MEHMET KUTMAN  DA LİSTEDE

Global Yatırım Holding'in kurucu ortaklarından Mehmet Kutman da Trident Trust müşterilerinden biri. Global Liman İşletmeleri A.Ş., Britanya Virjin Adaları merkezli Perquisite Port Investment adlı offshore şirketi 16 Ekim 2015'te MLS Group adlı şirketten satın alıyor. Offshore şirketin direktörü de Mehmet Kutman görünüyor.

Belgelerde firmanın tek mal varlığının Malta'da kayıtlı Perquisite Holdings'in hisseleri olduğu, bu hisselerin toplam değerinin de 5 milyon euroyu bulduğu belirtiliyor. Bu firma üzerinden üzerinden Valetta Cruise Port Ltd'nin hisselerinin devralınmak istendiği görülüyor.

KUTMAN, ŞİRKETİ OLDUĞUNU KABUL ETTİ

Offshore'da kurulmuş kendilerine ait bir şirket olduğunu kabul eden Global Yatırım A.Ş., DW Türkçe'ye verdiği detaylı yanıtta, faaliyetlerinin hepsinin gerçek ve halka açık ticari işlemler olduğunu belirtirken faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki mevzuatlara uygun hareket ettiklerini, ayrıca firma direktörlerinin de iz kaybettirmek adına atanmış kişiler değil, firmalarında aktif olarak çalışan insanlardanoluştuğunu söyledi.

Forbes Türkiye'ye göre Kutman, 400 milyon dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin 101'inci kişisi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde