Gazeteci Kemalettin Bulamacı'nın fendi İngiliz devi Vodafone'u yendi!

Gazeteci Kemalettin Bulamacı'nın fendi İngiliz devi Vodafone'u yendi!

Vodafone Türkiye'nin BTDunyasi.net kurucusu Kemalettin Bulamacı'dan talep ettiği 200.000 TL tazminat talebi Yargıtay tarafından da reddedildi.

Gazeteci Kemalettin Bulamacı'nın fendi İngiliz devi Vodafone'u yendi!
16px
24px
22.09.2022 09:43
ABONE OLgoogle

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de Vodafone Türkiye’nin, BTDunyasi.net kurucusu ve genel yayın yönetmeni Kemalettin Bulamacı'nın 2016 yılında yazdığı ve btdunyasi.net’te yayımlanan “BTK’nın Vodafone tutarsızlığı, devleti maddi kayba uğrattı mı?” başlıklı yazıya ilişkin tazminat talebini reddetti.

Vodafone’un iki ayrı mahkemede açtığı 100’er bin liralık iki ayrı tazminat davası daha önce ilk derece mahkemelerince 2017 yılında reddedilmişti. Vodafone Türkiye, bu tazminat talebini istinaf başvurusu ile yinelemiş Bölge İdare Mahkemesi de 2019 yılında bu talebi yeniden reddetmişti. 

BTdunasi.net'in haberine göre ısrarlı şekildi tazminat talebinde direten Vodafone Türkiye, istinaf kararını Yargıtay’da temyiz etmişti.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 28 Nisan 2022’de aldığı ve 19 Eylül 2022 Pazartesi günü açıkladığı karar ile Vodafone’un, bağımsız gazeteci aleyhine, basın ve ifade hürriyetini kullanarak yazmış olduğu ve hukuken eleştiri sınırları dahilindeki makalesinden ve sosyal ağ paylaşımlarından dolayı talep ettiği tazminatı yine reddetti.

Yargıtay, kararında kısaca “Vodafone’un başvurusu, istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak yapılacağı kuralına uygun biçimde inceleme yapılıp karar verilmiş ve verilen kararda bir isabetsizlik görülmemiştir. İlk derece mahkemelerde görülen asıl ve birleşen davada,  Vodafone Türkiye dava vekilinin yerinde olmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün HMK 370/1. maddesi gereğince ONANMIŞTIR” denildi.

Yazıya erişim engelini Anayasa Mahkemesi Kaldırdı

Vodafone Türkiye, Kemalettin BULAMACI’nın yazısında gerçek dışı paylaşımlarda bulunduğunu, vergi kaçırdığına ilişkin yakışıksız ve mesnetsiz ifadelerle kişilik haklarının zedelendiğini ileri sürerek 17/6/2016 tarihinde söz konusu internet içeriklerine erişimin engellenmesini talep etmişti. Hatta, Kemalettin BULAMACI’yı, rakip şirket olan Turkcell’in çalışanı olmakla suçlamıştı.

BTDunyasi.net ve Kemalettin BULAMACI’nın avukatlarının itirazına rağmen “BTK’nın Vodafone tutarsızlığı, devleti maddi kayba uğrattı mı? başlıklı habere erişim yasağı getirilmişti.

Anayasa Mahkemesi ise Kemalettin BULAMACI’nın talebi üzerine  yayımlanan habere ve sosyal medya paylaşımlarına erişimin engellenmesine karar verilmesinin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun düşmediği ve bu nedenle başvurucunun ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği sonucuna vararak, habere ilişkin erişim engelini Ağustos 2019’da kaldırmıştı.

Savcılık suç duyurusu ile 2 ila 5 yıl hapsini de istediler

Vodafone Türkiye, yine söz konusu haberle ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı suç duyurusunda Kemalettin BULAMACI’nın iki ila beş yıl hapis talebi ile yargılanmasını da talep etmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde