Patronlar Dünyası
Geri

Fransa ve Almanya’nın topu Burdurlu kadınlardan

Türkiye’de ilk kez Burdur’da başlayan el dikimi top üretim atölyesi projesini, proje mimarları ve emekçileri ile konuştuk. Kooperatif Başkanı Aysel Özcan, fikir aşamasından Almanya ve Fransa’ya ihracat yapar bir noktaya gelene kadar geçirdikleri süreci Patronlar Dünya'sına anlattı.
ABONE OL
Abone Ol
Fransa ve Almanya’nın topu Burdurlu kadınlardan
Haberler / Ekonomi
25 Mayıs 2023 Perşembe 07:00
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Whatsapp'tan gönder
Whatsapp

Sibel SANCAKLI

Burdur'da 2019 yılında hayata geçirilen El Dikimi Top Üretimi Projesi'nde çalışan kadınların ürünleri, iç pazarın yanında Fransa ve Almanya’dan da ilgi gördü. Kooparatif başkanı Aysel Özcan, 2023 yılı boyunca 24 bin set bocce topunu Fransa’ya ihraç edeceklerini anlattı. Özcan, daha önce Almanya’ya da futbol topu gönderdiklerini ifade etti.

Türkiye’de bütün okullara top gönderdiklerini belirten Özcan, “Fransa’ya bocce topu yapıyoruz. Futbol voleybol topu üretimi de yapıyoruz. Özel firmalar için de üretiyoruz. Bize nereden talep gelirse ona göre yanıt vermeye çalışıyoruz. 2019 yılında kursla başlayan projemizde şimdiye kadar üretimimiz bocce topları hariç 50 bini geçti.” bilgilerini verdi.

Dokuz kadın olarak Burdur Top Dikimi Kadın Girişim Kooperatifi’ni kurduklarını anlatan Aysel Özcan, “Beş de çalışanımız var. 14 kişiyiz şu an atölyede. Evlerde 300’e yakın kadın çalışanımız destek veriyor.” dedi.

Özcan’ın paylaştığı bilgilere göre; projenin fikri Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz’dan çıktı. Özcan, sözlerine şöyle devam etti: “Ispartalı bir iş adamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a top diktirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, topların elde dikildiğini duyunca Gençlik ve Spor Bakanlığı’na talepte bulundu. ‘Madem bu işi yapabiliyoruz, niye dışarıdan top alıyoruz?’ diye. Bunu da rektör hocamız duyuyor. O bir proje yazıyor. Sonrasında İŞKUR üzerinden top dikim kursu açılıyor. Biz üç ay eğitim aldık. Eğitimden sonra bakanlığa parça başı ürün dikmeye başladık. Bakanlıkla anlaşma bitince başka firmalarla anlaşmalar yaptık.”

Önceden deri gibi ürünlerin İstanbul’dan hazır geldiğine dikkat çeken Aysel Özcan, “Bir buçuk yıldır her şeyi kendimiz yapıyoruz. Futbol topunun alt laminasyonunu, deriyle buluşturmasını kesimini baskısını her şeyini kendimiz yapıyoruz. Topların üzerine özel resim ve isim de basabiliyoruz. Başka şehirlerde bildiğim kadarıyla benzer bir proje yok.” diye konuştu.