Facebook, çalışanları ofisten çalışmaya zorluyor

Facebook, çalışanları ofisten çalışmaya zorluyor

Sosyal medya devi Facebook’un koronavirüs salgınına rağmen çalışanlarını ofisten çalışmaya zorladığı iddia edildi.

Facebook, çalışanları ofisten çalışmaya zorluyor
16px
24px
19.11.2020 14:35
ABONE OLgoogle

Salgın döneminde ofiste mesai yapmaya zorlanan dünyanın farklı ülkelerinde görev yapan 200'den fazla çalışan, Facebook’un karını korumak için insan hayatını gereksiz yere riske attığı belirtiyor.

Facebokk çalışanlarının şirket CEO'su Mark Zuckerberg'e hitaben yayımladığı "açık mektupta", Facebook'un "kârlarını korumak için insanların hayatını gereksiz bir şekilde riske attığı" öne sürülüyor.

Mektupta evden çalışmaya izin verecek yeni düzenlemelerin yapılması isteniyor ve "risk ödemesi" gibi yeni haklar talep ediliyor.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Facebook ise içerik moderatörlerinin "çoğunun" evden çalıştığını söylüyor.

Şirket sözcüsü "Şirket içinde açık bir diyaloğa inanıyoruz. Ama bu tartışmaların dürüstlükle yapılması gerekir. Salgın döneminde 15 bin küresel içerik moderatörünün çoğu evden çalışıyor ve çalışmaya da devam edecek" dedi.

Facebook Ağustos'ta personelin 2021 yazına kadar evden çalışabileceğini açıklamıştı. Ancak sosyal medya devi, topluluk kurallarının ihlali, spam, çocuk tacizi ve dezenformasyon gibi içeriğin engellenmesi için Accenture ve CPL gibi şirketlerle çalışıyor. Bu şirketlerin binlerce çalışanı var.

“KAR İÇİN SAĞLIĞIMIZI FEDA ETMENİZ AHLAK DIŞI”

Açık mektupta Facebook'un sorunlu paylaşımların belirlenmesi için yapay zekadan daha fazla yararlanma çabalarının yetersiz kalmasından sonra çalışanlara iş yerlerine dönme baskısı yaptığı öne sürülerek şu ifadelere yer verildi:

"İçerik moderatörleri olarak evden çalışmamıza aylarca izin verilmişken, Facebook'u nefret söylemi ve dezenformasyondan uzak tutmak için bizi ofise dönmeye zorladınız. Facebook'un bize ihtiyacı var. Bunu kabul etmenizin ve yaptığımız işi takdir etmenizin zamanı geldi. Kâr için sağlığımızı ve emniyetimizi feda etmek ahlâk dışıdır."

Facebook, moderatörlerin sağlık hizmetlerine erişimi olduğunu ve iş yerlerinin güvenliği için olması gerekenden daha fazlasını yaptığını söylüyor. Ancak çalışanlar sadece doktordan rapor alanların evden çalışabildiğini belirtiyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde