Erdoğan: Kimse gırtlağını sıkarak para istemiyor

Erdoğan: Kimse gırtlağını sıkarak para istemiyor

Erdoğan, "AFAD'a para mı verecekmişiz' diyorlar. Sen cebren AFAD'a para verecek değilsin. AFAD bu tür afetler için kurulmuş. Kimse gırtlağını sıkarak para istemiyor. Hayırda bulunmak isteyen olursa verir, bulunmak istemeyen de vermez"

Erdoğan: Kimse gırtlağını sıkarak para istemiyor
16px
24px
18.08.2021 19:28
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele almasına ilişkin olarak, "Afganistan yönetiminde kim olursa olsun iyi ve kötü gününde Afganistan'ın yanında yer almak hem ahde vefanın hem de kardeşliğimizin gereğidir" dedi. Erdoğan, Taliban'ın itidalli ve ılımlı açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını da söyledi.

Kanal 7, Ülke TV, 24 TV, TVNET ve TV 360 ortak canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Erdoğan, "Taliban yöneticilerini kabul edebileceğimizi daha önce de ifade etmiştik. Bu tavrımızı bugün de muhafaza ediyoruz" dedi.

Taliban yöneticilerinin itidalli ve olumlu açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Erdoğan, "Afgan halkının huzuru, bu ülkede yaşayan Türk soydaşlarımızın selameti ve ülkemizin çıkarlarının korunması noktasında her türlü iş birliğine hazırız" diye konuştu.

Afganistan'da görevli Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının muharip güç olmadığını dile getiren Erdoğan, "Askerlerimizi orada asla yabancı bir güç olarak görmedik, kullanmadık. Türkiye'nin Afganistan'daki askeri varlığı, yeni yönetimin de uluslararası alanda elini güçlendirecek ve işini kolaylaştıracaktır" ifadesini kullandı.

Erdoğan, Kabil Hamid Karzai Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanmasına ilişkin olarak, "Şimdi sahada oluşan yeni gerçeklere göre planlarımızı yapıyor, görüşmelerimizi de ona göre sürdürüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme yapacaklarını da dile getirdi. "Bu hafta sonuna kadar Merkel'le, hafta sonu Putin'le görüşmemiz söz konusu" diyen Erdoğan, Afganistan'daki Türk vatandaşlarının güvenliği ve huzurunun öncelikli konuları olduğunu söyledi. Erdoğan, Afganistan'dan toplam 552 Türk vatandaşının tahliyesinin sağlandığını belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'ABD ile gizli göçmen anlaşması' iddialarına da gündemine alan Erdoğan, "Söylediği tek bir şey var 'Orada Dışişleri yetkilisi yoktu' Ne demek yoktu? İlla Dışişleri yetkilisinin mi olması lazım, ben varım orada. Dışişleri kime bağlı, bana bağlı. Kiminle konuşuyorum, Amerika Başkanı ile konuşuyorum. Kafayı takmışlar tercümanımıza. Yatıyorlar kalkıyorlar 'orada sadece tercüman vardı' diyorlar. Başınıza tercümanım kadar taş düşsün. Bunlar ahlaksız" dedi.

Erdoğan, Kastamonu, Sinop ve Bartın'daki sellerle ilgili acil ihtiyaçların karşılanmaya başladığını belirterek, "Acil ihtiyaçların karşılanması için şimdiye kadar bölgeye 73 milyon lira ödenek gönderildi" dedi. Muhalefetin doğal afetler karşısındaki söylemlerini eleştiren Erdoğan, "Muhalefetin karalama dili bu ülkede acaba ne zaman yok olacak? Gerçekten bunlar çok üzücü" diye konuştu.

Erdoğan, afet bölgelerindeki çalışmalara yönelik şu bilgileri aktardı:

Sel afeti önce Artvin, Rize'den başladı. Artvin, Rize'den bu sel afeti başlayınca ben de hemen ertesi gün bölgeye gittim. Zaten bunlardan bir tanesi de benim ana-baba ocağımdı. Oradaki durumları yerinde tespit ettik. Oradan Artvin'in Arhavi ilçesine geçtik, durumları yerinde inceledik. Bu bölgelerde metrekareye düşen yağış miktarı bile yaşanan afetin büyüklüğünü göstermeye tek başına yeterlidir.

Öbür taraftan batıda da Bartın, Sinop ve Kastamonu'daki felaket Doğu Karadeniz'e göre daha büyük bir felaket. Selin yaşandığı bölgelerdeki yağış miktarını geçmiş dönemlerle karşılaştırdığımızda çarpıcı bir tabloyla karşılaşıyoruz. Bozkurt'ta bir yılda görülen yağmurun yarısı sadece 63 saatte oraya düştü.

Sel nedeniyle Kastamonu'da 62, Sinop'ta 15, Bartın'da 1 olmak üzere 78 can kaybımız oldu. Doğu Karadeniz'le birlikte ele aldığımızda 100'ü aşan can kaybımız var.

Erdoğan, "AFAD'a para mı verecekmişiz' diyorlar. Sen cebren AFAD'a para verecek değilsin. AFAD bu tür afetler için kurulmuş. Kimse gırtlağını sıkarak para istemiyor. Hayırda bulunmak isteyen olursa verir, bulunmak istemeyen de vermez. Bugün itibarıyla 181 milyon TL bağışta bulunan oldu" diye konuştu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na "Her zaman bir ifade kullanıyorum. Yalan terörünün Türkiye'de mimarı Bay Kemal'dir. İşi gücü yalan terörüdür" sözleriyle yüklenen Erdoğan, "Gençlerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızı muhalefetin başını çektiği sosyal medya terörüne, yalan rüzgarına karşı dikkatli olmaya davet ediyorum" ifadesini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde