Erdoğan: Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye'yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız

Erdoğan: Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye'yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin üçüncü ünitesinin temeli atıldı.

Erdoğan: Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye'yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız
16px
24px
10.03.2021 16:38
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in video konferans yöntemiyle katıldığı Akkuyu NGS'nin üçüncü ünitesinin temeli atıldı.

Türkiye'nin en büyük yatırımları arasında bulunan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde üçüncü ünitenin temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin video konferans yöntemiyle katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rus mevkidaşının ardından yaptığı konuşmada, "Bugün üçüncü reaktörün temelinin atılmasıyla hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. İnşallah seneye de dördüncü ve son reaktörün temelini birlikte atarız. Akkuyu, 2023 yılında, yani Cumhuriyetimizin 100. yılında, enerji üretmeye başlayacak. Türkiye, o gün yepyeni bir enerjiyle tanışacak" dedi. 

Dönmez, "Akkuyu'nun tam kapasitede devreye girdiğinde tüm Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak" ifadelerini kullandı.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

Akkuyu sahasında toplam 4 ünite kurulacak. Kovid-19 ile ilgili zorluklar bile bizi engelleyemedi . Projede yer alan personelin sağlık güvenliği için gerekli tüm tedbirler alınıyor. Türkiye'de bir ilk olan Akkuyu, 2023 senesinde devreye girecek. 2023 senesi Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünün kutlanacağı senedir.

Sahada çalışan personel sayısı 8 bine çıktı, bunların çoğunluğu Türk çalışanlar.

Erdoğan: Enerjide ülkemizin yarınlarını garantiye almayı hedefliyoruz

Putin'in ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu hamlemizle enerjide ülkemizin yarınlarını garantiye almayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl 4. reaktörün de temelini atacağız" dedi. 

Erdoğan, "İlk reaktörü 2023 yılında devreye almayı hedefliyoruz. Diğer reaktörlerin de peyderpey üretime geçmesi için gece gündüz çalışacağız. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye'yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız. Bu devasa projeyi Türk-Rus işbirliği sembollerinden biri olarak görüyoruz. İşbirliğimizi yeni projelerle derinleşme noktasında Sayın Putin'le aynı iradeyi paylaşıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Nükleer enerji, 'enerji politikamız' bakımından özel bir yere sahiptir. Karadeniz'deki 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfimiz, bağımsız enerji, güçlü Türkiye kararlılığımızın en önemli adımlarından biri oldu. Hedefimiz, enerji üretirken sıfır emisyonla çalışan ve çevreye hiçbir zararı olmayan nükleer enerjiyi ülkemizin enerji sepetine eklemektir. Akkuyu NGS projesinde en sıkı güvenlik tedbirlerine uyulmaktadır, projenin çevre dostu olması için elimizden geleni yapıyoruz. Kurulu gücümüz içerisindeki yerli ve yenilenebilir enerjinin payı yüzde 63,7 seviyesine ulaştı"

Putin: Kovid-19 ile ilgili zorluklar bile bizi engelleyemedi

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesini destekleme konusunda anlaştık" ifadelerini kullandı. 

"Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin başarılı bir biçimde hayata geçirilmesi, Rusya’nın Türkiye ile enerji alanında yaptığı işbirliğini yeni bir düzeye taşıyacak. Akkuyu NGS projesinin gerçekleştirilmesi Türkiye’nin enerji güvenliğine ciddi katkılar sağlayacak, ekonomisini daha da güçlendirecek" diyen Putin, Akkuyu sahasında toplam 4 ünite kurulacağını belirtti. 

Putin, "Kovid-19 ile ilgili zorluklar bile bizi engelleyemedi" dedi ve projede yer alan personelin sağlık güvenliği için gerekli tüm tedbirler alındığını vurguladı. Rus lider, sahada çalışan sayısının 8 bine çıktığını belirterek bu kişilerin çoğunun Türklerden oluştuğunu kaydetti. 

Türkiye'de bir ilk olan Akkuyu'nun 2023 senesinde devreye gireceğini belirten Putin, "2023 senesi Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünün kutlanacağı senedir. Ortak projemiz Akkuyu NGS’de yeni bir dönem başlıyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye’nin enerji güvenliğine ciddi bir katkı sunacak, ayrıca ülkenin ekonomisinin büyümesini sağlayacak. Akkuyu NGS projesinde en sıkı güvenlik tedbirlerine uyulmaktadır, projenin çevre dostu olması için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde