Ekonominin öncü verisi ‘PMI Endeksi’ hızlı toparlanma işareti verdi

Ekonominin öncü verisi ‘PMI Endeksi’ hızlı toparlanma işareti verdi

İSO'nun açıkladığı Türkiye imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Temmuz ayında 56.9 seviyesine yükseldi

Ekonominin öncü verisi ‘PMI Endeksi’ hızlı toparlanma işareti verdi
16px
24px
04.08.2020 07:35
ABONE OLgoogle

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Temmuz'da 56,9 olarak gerçekleşti ve Şubat 2011’den beri en yüksek seviyede kaydedildi.

PMI, Mart, Nisan ve Mayıs aylarındaki gerilemelerin ardından güçlenen bir toparlanmaya işaret etti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI Temmuz verilerine göre de imalat sanayi sektörlerinde canlanma devam ederken birçok alt sektörün faaliyet koşullarında önceki aya göre güçlü iyileşme yaşandı.

Bununla birlikte, bazı sektörlerin koronavirüs salgını nedeniyle zorlanmayı sürdürmesi nedeniyle eğilimlerde belirgin ayrışma gözlendi. Takip edilen 10 sektörden sekizi temmuzda üretim artışı kaydetti.

"Kapasite baskısı oluştu"

Araştırmayı hazırlayan IHS Markit'in Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yılın ikinci yarısının başlangıcına ilişkin PMI verileri, Covid-19 kaynaklı daralmanın ardından toparlanmanın güçlendiği yönünde iyimserlik sağladı. Faaliyet koşullarının kademeli olarak normale dönmesiyle üretim ve yeni siparişlerde güçlü artışlar gözlendi ve hatta sektörde kapasite baskılarının oluştuğu yönünde sinyaller ortaya çıktı. Yaşanan büyüme, geçtiğimiz daralma dönemindeki üretim kaybının bir kısmının geri alınmasına yardım edecektir. Ancak tam anlamıyla iyileşmenin sağlanabilmesi için bu büyümenin daha uzun bir süre devam ettirilmesi gerekecektir.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde