Eğitim online, ücret yüz yüze

Eğitim online, ücret yüz yüze

Özel okullar online eğitim sürecinde birçok yönden tasarruf ederken gündemlerine hâlâ indirim konusunu almış değil. Özel Okul Velileri Platformu Basın Sözcüsü Özkan, “Uzaktan eğitime yüz yüze eğitimle aynı ücreti ödememiz haksızlık” dedi.

Eğitim online, ücret yüz yüze
16px
24px
30.09.2020 06:35
ABONE OLgoogle

Online eğitime geçen özel okullar, kullanmadıkları doğal gaz, elektrik, su, kırtasiye gibi giderlerde önemli ölçüde tasarruf sağlamalarına rağmen velilerden yüz yüze eğitimle aynı ücreti almaya devam ediyor. Okulların pandemi nedeniyle kapalı olduğu bu süreçte online eğitimi başlatan özel okulların gündeminde hâlâ ücret iadesi yok. Veliler, konu hakkındaki tepkilerini sürdürüyor.

Konuyu BirGün’e değerlendiren Özel Okul Velileri Platformu Basın Sözcüsü Özgür Özkan, “Bazı özel okulların mücbir sebep nedeniyle kira ödemelerini ertelediği, vergi ve stopaj avantajlarından yararlandığı kamuoyunda sıkça gündeme geldi. Okulların aksine gelirlerinde büyük kayıplar yaşayan, bazıları işsiz kalan ve giderleri büyük oranda artan veliler, özel okulların uzaktan eğitim döneminde kullanılmayan yemek ve servis ücret iadelerinin yanında mutlaka uzaktan eğitime yönelik de bir indirim yapması gerektiğini dile getirmeye başladık” dedi.

Fahiş fiyatlı ek hizmetler alıyoruz

Uzaktan eğitime yüz yüze eğitimle aynı ücreti ödemelerinin haksızlık olduğunu ifade eden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzaktan eğitim dönemlerine ait eğitim ücretleri için hesaplanacak indirim oranının yüzde 50’den az olmaması gerekiyor. Özel okulları tercih ederken okulun sosyal, fiziki, spor ve benzeri imkânlarını da göz önünde bulundurarak bu ücretleri ödemeyi kabul ediyoruz.

Yüz yüze eğitimle aynı kalite, yeterlilik ve olanaklara sahip olmayan uzaktan eğitim için yüz yüze eğitim ücreti ödemeyi kabul etmeyeceğiz. Kayıt oranları giderek düşen ve geçen yılın uzaktan eğitim dönemine ilişkin verdikleri hizmet hukuken ayıplı hale gelen özel okullar, bizlerin ücret iadeleri ve uzaktan eğitime indirim talepleri karşısında hukuken daha fazla zor durumda kalmamak için kullanılmayan yemek ve servis ücret iadelerini yapmaya başladı. Eğitimin uzaktan devam edeceği düşüncesiyle yemek, kitap ve servis gibi ek hizmetler için ödeme istemediğimizde özel okulların bu hizmetlerin kayıt için zorunlu olduğu açıklamasıyla daha da zor durumda kaldık.

Kayıt yenilemelerinde özel okulların kayıt koşulu olarak dayattığı yemek hizmeti, kitap setleri ve okul kıyafetleri için yönetmelikle yapılmış düzenleme bulunuyor. Yönetmeliğe rağmen fahiş fiyatlı bu ek hizmetleri almak zorunda bırakılıyoruz.”


Özkan, sözlerini şöyle noktaladı: “Kayıt sırasında imzalanan sözleşmelerin yenilenmesi, online eğitim ücretlerinin ve öğretim uygulamaların belli bir standartta uygulanması ve denetlenmesi gerekiyor. Eğitim öğretim yılı başında veya erken ödemeyle çok daha önceden alınmış bulunan yemek ve servis bedelleri ile uzaktan eğitime geçilmesi durumunda yüz yüze eğitim bedeline uygulanacak indirimden doğacak farkların iadesinin, eğitim öğretim yılı ilgili dönemi sonundan önce ve mahsuplaşma veya öteleme talebinde bulunulmaksızın tek seferde ödenmeli.”

Meral Danyıldız/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde