Düğünü iptal eden firma tazminat ödeyecek

Düğünü iptal eden firma tazminat ödeyecek

Gelin ve damadın aileleri, düğünden bir gün önce yapılan tebligatla büyük mağduriyet yaşadı. Yargıtay yerel mahkemenin kararını bozdu.

Düğünü iptal eden firma tazminat ödeyecek
16px
24px
27.09.2022 06:14
ABONE OLgoogle

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, düğünden bir gün önce ‘iptal işlemi’ yapan organizasyon şirketinin tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti.

Türkiye'den Yeşim Eraslan'ın haberine göre Kurul’un gündemine gelen olay Mersin’de yaşandı. Tanınmış bir iş adamı ve vergi rekortmeni olan M.A., oğlu V. ve yeğeni E. için bir otelde çifte düğün yapmaya karar verdi. 770 kişilik düğün organizasyonu yapılması için bir firma ile anlaşma sağlandı.

Düğün öncesinde 21 bin TL ödeme yapan M.A., kalan ücretin ise düğünden sonra ödenmesi konusunda anlaştı. Söz konusu firma düğünün yapılması istenen otel ile anlaşamayınca organizasyonu yapamayacağını bildirdi.

Düğüne bir gün kala yeni bir firma ile anlaşma yapmak zorunda kalan M.A. ise yaşanan durumun gelin ve damat için büyük hayal kırıklığı ve tedirginlik oluşturduğunu, birçok kişinin şehir dışından geldiğini, tüm tanıdıklarından rica ederek kısmen de olsa kalmalarını sağladıklarını ve son günde bir firma ile anlaşmak durumunda kaldıklarını belirterek 31 bin lira tazminat talebinde bulundu.

YEREL MAHKEMEDEN RET

Davaya bakan Mersin 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, mal varlığı haklarından kaynaklanan zarar nedeniyle manevi tazminat talep edilemeyeceğini, tazminatın kazanç yoksunluğunu giderme aracı olmadığını ve başka bir organizasyon firmasıyla çifte düğün yapıldığını belirterek kişilik haklarına herhangi bir saldırı bulunmadığı gerekçesiyle talebi reddetti.

 Karara itiraz edilince dosya Yargıtay’ın gündemine geldi. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak davacıların manevi tazminat isteyebileceğine hükmetti. Mersin 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararında direnmesi üzerine dosya bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun gündemine geldi.

Yerel mahkemenin direnme kararını bozan Kurul, bu özel günlerde yaşanan olumsuz durumların gelin, damat ve yakınları için ömür boyu üzüntü kaynağı olacağının tartışmasız olduğuna dikkat çekerek, “Her ne kadar düğün aynı gün ve saatte aynı yerde yapılmış ise de organizasyonda aksamalar olduğu gibi bu sürecin bir bütün olarak davacılarda acı ve üzüntüye neden olduğu ve kişilik haklarını zedelediği kabul edilerek uygun bir manevi tazminata hükmedilmesi gerekmektedir” kararını verdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde