Depremin maliyeti 103 milyar dolar

Depremin maliyeti 103 milyar dolar

Cumhurbaşkanlığı, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin maliyetini 2 trilyon lira olarak açıkladı.

Depremin maliyeti 103 milyar dolar
16px
24px
17.03.2023 11:44
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanlığı raporuna göre, art arda meydana gelen ve yaklaşık 48 bin vatandaşın hayatını kaybettiği iki depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükü 104 milyar dolar.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından bugün yayımlanan raporda 11 ili etkileyen ve geniş çaplı yıkım yaratan depremde oluşan hasarın tahmini 2023 milli gelirinin yüzde 9'una denk geldiği belirtildi. Raporda, depremin hasar tespitinin devam ettiği, hasar ve kayıp verileri geldikçe hesaplanan hasar miktarının artabileceğine dikkat çekildi.

Rapora göre oluşan hasarın yaklaşık yüzde 55'ini, yani 1.1 trilyon lirasını konut hasarı oluşturdu. 

Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un bugün yaptığı son açıklamaya göre, 876 bin bağımsız bölümden oluşan 298 bin binanın yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ya da orta hasarlı olduğu tespit edildi.

İkinci büyük hasar maliyetini ise 242.5 milyar lira ile kamu altyapısı oluşturdu. Sanayi, haberleşme, sağlık gibi konut hariç özel kesim hasarlarının ise 222.4 milyar lira olduğu hesaplandı.

Sigorta sektörünün kayıpları da eklendiğinde kaybın yaklaşık 2 trilyon lira olduğu belirtildi.

 

 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde