Deprem felaketinin eğitime etkisi: 39,69 milyar liraya ihtiyaç var

Deprem felaketinin eğitime etkisi: 39,69 milyar liraya ihtiyaç var

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 il yıkıma uğradı. Yıkımdan en çok eğitim etkilendi. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından paylaşılan raporda yeni derslik yapımı için 39,69 milyar TL ihtiyaç olduğu belirtildi.

Deprem felaketinin eğitime etkisi: 39,69 milyar liraya ihtiyaç var
16px
24px
18.03.2023 08:09
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen illerde Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı 20 bin 340 eğitim binasından 8 bin 162'sinin tetkik edildiğini, söz konusu binaların yeniden hizmete açılabilmesi için 39,69 milyar liraya ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Başkanlığın internet sitesinde yayımlanan "2023 Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu"nda, asrın felaketinin yol açtığı kayıp ve hasarın boyutu ortaya konuldu. Raporda, depremin eğitim alanında oluşturduğu ihtiyaçlara ilişkin tespitler de yapıldı.

ÖĞRENCİLER'İN YÜZDE 21'İ DEPREM BÖLGESİNDE

Rapora göre, MEB'e bağlı 56 bin 259 eğitim kurumunun yaklaşık yüzde 21'i, Türkiye'deki tüm öğrencilerin yüzde 21,4'ü, öğretmenlerin ise yüzde 19,1'i depremin yaşandığı 11 ilde bulunuyor.

Depremden etkilenen illerde örgün, yaygın eğitim ve barınma hizmetleri dahil 5 bin 24 özel öğretim kurumunun yer aldığı ve bu tesislerden 555 bin 938 öğrenci/kursiyerin faydalandığı belirtilen raporda, yaklaşık 380 bin öğrenci ile 45 bin akademik ve idari personelin de bölgedeki 16 üniversitede eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ettiği bilgisine yer verildi.

Bölgedeki yükseköğretim kurumlarına kayıtlı öğrencilerin Türkiye genelindeki toplam öğrenci sayısının yüzde 9'una tekabül ettiğinin aktarıldığı raporda, deprem bölgesindeki 11 ilde öğrenim gören üniversite öğrencileriyle bölgede ikamet edip 11 il dışındaki şehirlerde eğitimlerini sürdürenlerin toplamının ise Türkiye geneli örgün eğitim öğrencileri içerisindeki payının yüzde 18 seviyesinde olduğu kaydedildi.

"504 OKUL ACİL YIKILMALI"

Raporda, depremden etkilenen bölgede MEB'e bağlı 20 bin 340 eğitim binasından 8 bin 162'sinin tetkik edildiği, bunlardan 72'sinin (428 derslik) yıkıldığı, 504'ünün (3 bin 739 derslik) ağır hasarlı ve acil yıktırılması gereken, 331'inin (3 bin 693 derslik) orta hasarlı, 2 bin 533'ünün (30 bin 961 derslik) az hasarlı olduğu kaydedildi.

Söz konusu okulların/kurumların yeniden hizmete açılabilmesi için 39,69 milyar liraya ihtiyaç duyulduğu bildirilen raporda, eğitim kurumlarının tamamının tetkik edilmesi neticesinde maliyetin çok daha fazla artacağının düşünüldüğü ifade edildi.

Ayrıca bölgede özel öğretim kategorisindeki 5 bin 24 eğitim kurumundan 119'unun tetkik edildiği, bunlardan 14'ünün yıkıldığı, 27'sinin ağır hasarlı, 19'unun orta hasarlı ve 58'inin az hasarlı olduğu aktarıldı.

YENİ DERSLİK YAPIMI İÇİN 44,7 MİLYAR TL LAZIM

"Bölgedeki demografik yapının aynı kalacağı, iç göç olmayacağı, okul öncesi eğitimde 5 yaş için yüzde 100 okullaşma olacağı, 'henüz tetkiki tamamlanmamış okullarda' az hasarlı, hasarsız, orta hasarlı eğitim tesisi sayısının tetkik edilmiş eğitim tesisleri açısından benzer oran izleyeceği varsayımı altında, yeni derslik yapımı için yaklaşık 44,7 milyar TL ödenek ihtiyacı olacağı tahmin edilmektedir."

Raporda ayrıca bölgenin demografik yapısının aynı kalacağı varsayımı altında, bölgedeki illerin imar planında yapılacak olası bir değişikliğin, illerdeki taşımalı eğitimle okul yemeği ihtiyacını artıracağının değerlendirildiği belirtilerek "Bu faaliyetlerdeki artış sebebiyle depremin ilave 1 milyar TL yük getireceği öngörülmektedir. Bölgede taşımalı eğitim ve yemek ihtiyacı için yıllık 6,1 milyar TL cari harcama beklenmektedir.

KAYNAK İHTİYAÇLARI BELİRLENMELİ

Öğrencilerin eğitim sistemine entegrasyonunun sağlanarak sosyalleşmesi için il dışı geziler dahil olmak üzere müfredat dışı aktiviteler için ilave 4,1 milyar TL ödenek ihtiyacı doğacağı değerlendirilmektedir." ifadesine yer verildi.

Yükseköğretim kademesine dair ihtiyaç analizinin de yer aldığı raporda, vefat gibi nedenlerle bölgedeki demografik yapıdaki dönüşümün incelenmesi, deprem bölgesindeki illerde teorik ve uygulamalı eğitimlerin yüz yüze sunulması hedeflerinin gözetilerek fiziki altyapı ile beşeri kaynak ihtiyacının belirlenmesi gerektiğinin altı çizildi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde