Dakikalar içinde test! ABD’deki Türk çiftin başarısı

Dakikalar içinde test! ABD’deki Türk çiftin başarısı

ABD’de yaşayan Pala çiftinin kurduğu Confirm Biosciences, dünyanın en önemli test firmalarından birine satıldı. Çift, kısa sürede sonuç veren korona test kitleri geliştirmişti.

Dakikalar içinde test! ABD’deki Türk çiftin başarısı
16px
24px
11.12.2020 07:45
ABONE OLgoogle

Almanya’da koronavirüs aşısını geliştiren BioNTech şirketinin kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci çifti ile gururlanan Türkiye’ye bir güzel haber de ABD’de yaşayan Serhat Pala ve Zeynep Ilgaz çiftinden geldi.

Geliştirdikleri test kitleri dünyada milyonlarca satan çiftin evlerinin garajlarında kurdukları şirketleri, ABD’nin en büyük test laboratuvarlarından biri olan Clinical Reference Laboratory (CRL) tarafından satın alındı.

12 YIL ÖNCE KURULMUŞ

Şirkette çalışmaya devam edecek olan çiftin yaklaşık 750 çalışanı bulunuyor. Pala çifti, Confirm BioSciences’ı San Diego Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi aldıkları dönemde 2008 yılında kurmuştu.

Başlangıçta finansman için bir kredi kartı kullanan çift, evlerinin garajlarında internet üzerinden ürün sattı. Daha sonra şirket, 2013 yılında en hızlı büyüyen özel firmalar listesine girdi.

DAKİKALAR İÇİNDE TEST

2019’da özel sermaye şirketi olan HCAP Partners’tan büyüme finansmanı yoluyla destek gelince, bir damla kanla 3 ila 10 dakikada korona antijen testi yapabilen bir kit geliştirdiler. Serhat Pala, Hürriyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “22 sene önce eşim Zeynep Ilgaz ile beraber iki Boğaziçi Üniversitesi ekonomi mezunu olarak üç bavul ve boş bir banka hesabı ile geldiğimiz Amerika’da, hayallerimizi hayata geçirme fırsatımız oldu. Kendimizi çok şanslı hissediyoruz."

İŞ HAYATINA GARAJDA ATILDILAR

Evlerinin garajında kurdukları TestCountry (Test Ülkesi) adlı şirket ile iş hayatına atılan çift, saç telinden uyuşturucu tespiti, DNA ve sperm sayımı, hamilelik ve kısırlık testleri gibi evde uygulanabilecek çeşitli sağlık ürünlerini geliştirerek satışa sundu. Pala çiftinin ABD genelinde ve uluslararası düzeyde birçok ödülleri bulunuyor.

Razi Canikligil/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde