Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 yıl sonra Sisi ile görüştü!

Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 yıl sonra Sisi ile görüştü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin davetiyle 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışına katılmak üzere başkent Doha'ya gitti. Ziyarette dikkat çeken bir gelişme de yaşandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 yıl sonra Sisi ile görüştü!
16px
24px
20.11.2022 16:49
ABONE OLgoogle

Erdoğan daha önce 'Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam' dediği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Katar'da el sıkıştı. Bu tokalaşma iki ülke arasında 9 yıl sonra en üst düzey görüşme oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin davetiyle başkent Doha’ya gitti.

Erdoğan’ı burada Katar Spor ve Gençlik Bakanı Salah bin Ghanim Al Ali, Türkiye’nin Doha Büyükelçisi Mehmet Mustafa Göksu ve diğer ilgiler karşıladı.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Doha’ya geldi.

SİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

Türkiye'nin son dönemde gergin ilişkilere sahip olduğu ülkelerle ilişkileri normalleştirme yönünde attığı adımlar dikkat çekerken bugün Katar’da yeni bir gelişme yaşandı.

Erdoğan, Doha’da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin liderlere verdiği resepsiyona da katıldı. Erdoğan, burada Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüştü.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Erdoğan ve Sisi’nin görüşmesine muhalefetten ise sert tepki geldi. CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Erdoğan ve Sisi’nin görüşme fotoğrafını sosyal medyadan paylaşarak, “Erdoğan ‘Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Görüşenler de tarihte farklı bir şekilde değerlendirilecektir.’ diyerek katil ilan ettiği Sisi ile görüştü. Biz bunca derdi niye çektik? Bunca şehit niye verdik Erdoğan?” ifadelerini kullandı.

MISIR'DA NE OLDU?

Mısır’da Temmuz 2013’te askeri darbe gerçekleştirildi. Seçimle iş başına gelen Muhammed Mursi, darbeyle görevinden alınıp hapse atıldı. Yerine önce Adli Mansur sonra ise darbenin askeri mimarı Abdülfettah El Sisi geldi. Sisi’den sonra Türkiye-Mısır ilişkileri en sıkıntılı dönemini yaşamaya başladı. İki ülke karşılıklı olarak elçilerini geri çekti.

ERDOĞAN SERT İFADELER KULLANMIŞTI

Darbe sonrası Cumhurbaşkanlığı koltuğuna geçen Sisi ile ilgili Erdoğan sert ifadeler kullanmıştı. 2019 yılında, BM Genel Kurulu’na katılan Erdoğan, resmi yemek programında Sisi ile aynı masada bulunmamak için yemek davetine katılmamıştı.

Erdoğan, yemeğe katılmamasıyla ilgili yöneltilen sorular üzerine, “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” cevabını vermişti.

Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında da Sisi’ için ‘Tiran’ benzetmesini yapmıştı. Bu açıklama üzerine Mısır, Erdoğan’ı protesto etmişti.

“ZALİM, KATİL, DARBECİ…” DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında yaptığı bir açıklamasında, “Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50’ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken, katil Sisi’nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi…” demişti.

“SİSİ Mİ DİYECEĞİZ BİNALİ YILDIRIM MI?” SÖZLERİ DE GÜNDEMDE…

2019 yılında yerel seçimlerden önce halka seslenen Erdoğan, “Pazar günü Sisi mi diyeceğiz Binali Yıldırım mı diyeceğiz?” diye sormuştu.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde