Çin, emlak sektörünü kurtarmak için 16 maddelik plan hazırladı!

Çin, emlak sektörünü kurtarmak için 16 maddelik plan hazırladı!

Çin yönetimi, ülke ekonomisinin belkemiği olan emlak sektörünün içinde bulunduğu sorunları çözmek için 16 maddelik bir kurtarma planı hazırladı.

Çin, emlak sektörünü kurtarmak için 16 maddelik plan hazırladı!
16px
24px
14.11.2022 10:36
ABONE OLgoogle

Çinli yetkililer krizdeki emlak sektörünü kurtarmak için kapsamlı önlemler açıkladı. Ülkedeki düzenleyici otoriteler uzun süredir devam eden sert pandemi kısıtlamalarını ve dünyanın 2 numaralı ekonomisini baskılayan emlak krizinin etkisini hafifletmeye çalışıyor.

Çin Merkez Bankası (PBOC) ve Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu, sektörün “istikrarlı ve sağlıklı gelişimini” teşvik etmek için 16 maddelik bir yönerge yayınladı.

Önlemler arasında borç yükü altındaki konut geliştiricileri için kredi desteği, projelerin tamamlanarak ev sahiplerine teslim edilmesini sağlamak için finansal destek ve ertelenmiş krediler için yardım yer alıyor.

KURTARMA PLANI NE İÇERİYOR?

Kurtarma planı kapsamında, konut şirketlerinin önümüzdeki altı ay içinde vadesi gelen ödenmemiş banka kredileri ve borçları bir yıl boyunca uzatılabilecek, tahvillerinin geri ödemesi de müzakereler yoluyla ertelenebilecek veya takas edilebilecek.

Geçtiğimiz yıl Çin’in en büyük emlak şirketi olan Evergrande’nin finansman sorunları ile karşı karşıya kalarak projeleri teslim edememesi sonrası ülke ipotek boykotlarına ve ev satın alanların protestolarına sahne olmuştu. Evergrande’nin yaşadığı sorun ise emlak sektörü üzerindeki zincirleme etkileri tetikledi.

PANDEMİ KISITLAMALARI İLE İLGİLİ PLAN DA AÇIKLANDI

Öte yandan kurtarma planının ülkedeki sıfır covid politikası ekseninde uygulanan pandemi kısıtlamaların ekonomik yükünü hafifletmeyi amaçlayan planla aynı gün açıklanması da dikkat çekti. Çin ekonomisi uzun süredir pandemi kısıtlamalarının ve emlak krizinin yarattığı sorunlarla boğuşuyordu.

Cuma günkü virüs kısıtlamalarının ekonomik ve sosyal yükünü hafifletmeyi amaçlayan 20 maddelik paketin ardından açıklanan plan, Şi Jinping'in odağını ekonomiye çevirdiğinin bir sinyali olarak görülüyor.

EKONOMİK GÖSTERGELER ZAYIF SEYREDİYOR

Çin'de ekonomik aktivitenin beşte birini oluşturan dev emlak piyasasının krize girmesi de hem ev alıcılarını hem de bankaları yeniden işlem yapmaya isteksiz kılmıştı.

Ekonomik göstergeler toparlanmanın dalgalı seyrini gösterirken, hükümetin bu yıl için yüzde 5,5 civarında olmasını öngördüğü büyüme hedefine ulaşması zor görünüyor. Çin ekonomisi, ilk üç çeyrekte yüzde 3 büyüme kaydetmişti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası, Çin için 2022 büyüme tahminlerini yüzde 3,2 ve 2,8’e düşürürken bu yılki büyümenin, Covid-19 salgınının başladığı 2020 yılı hariç son 40 yıldaki en düşük büyüme oranı olması bekleniyor.

Öte yandan Yuan bu yıl dolar karşısında yaklaşık yüzde 12 düşse de bu durum ihracatın daralmasını engelleyemedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde