Chrest Vakfı Başkanı'ndan flaş cevap: Neden Türkiye'de medyayı fonluyorlar?

Chrest Vakfı Başkanı'ndan flaş cevap: Neden Türkiye'de medyayı fonluyorlar?

Geçen hafta, birçok kuruluşa yüz binlerce dolar bağışta bulunduğunun ortaya çıkması üzerine açıklamalarda bulunanA BD merkezli özel Chrest Vakfı Başkanı Lou Anne King Jensen "Chrest'in Türkiye'de verdiği her hibe, Türkiye'deki insanlar tarafından önerilmiş, tasarlanmış ve uygulanmıştır. Türkiye'deki

Chrest Vakfı Başkanı'ndan flaş cevap: Neden Türkiye'de medyayı fonluyorlar?
16px
24px
27.07.2021 08:29
ABONE OLgoogle

Kadın organizasyonlarından medya kuruluşlarına kadar onlarca yapıya yüz binlerce dolarlık yardım yapan Chrest Vakfı'nın Kurucu Başkanı Lou Anne King Jensen, vakfa ilişkin sorulara doğrudan ve ayrıntılı cevap vermek yerine kuruluşun internet sitesini adres gösterdi.

Tartışmalarda herkesin merak ettiği 'bağışlar için niye özellikle Türkiye'nin seçildiği' sorusu üzerine Jensen, şu ifadeleri kullandı:

"Kimse bizi hibeler için Türkiye'yi seçmeye ikna etmedi. Şimdi Türkiye'de toplumun her kesiminden değer verdiğimiz birçok arkadaşımız ve meslektaşımız olmasına rağmen bunun için özel bir ilişkimiz de yoktu. Türkiye'deki bazı insanlar için buna inanmanın zor olduğunu biliyorum ama gerçekten bu basitçe böyle."

Bağışların kimlere ve nasıl yapıldığı konusunda tüm bilgilerin vakfın internet sayfasında kamuya açık sunulduğunu öne süren Jensen, bağış yapma şartı olarak hibe verilen kuruluşlardan, söz konusu bağışın amacına yönelik gelişmeleri ve detaylı finansal harcamaları gösteren en az bir rapor istediklerini ifade etti.

Jensen, Türkiye'de çalışmayı bir onur ve ayrıcalık olarak gördüklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkenizde misafir olduğumuzun farkındayız ve bu nedenle oradaki insanların kendi ihtiyaçlarını en iyi şekilde belirleyebileceklerine ve karmaşık zorluklara kendi çözümlerini üretebileceklerine inanıyoruz. Chrest'in Türkiye'de verdiği her hibe, Türkiye'deki insanlar tarafından önerilmiş, tasarlanmış ve uygulanmıştır. Türkiye'deki insanları önemsiyoruz."

Bağışlar tartışma konusu olmuştu

ABD'nin Teksas eyaleti, Irving şehrinde kurulan 'Chrest Foundation'ın internet sitesinden yayınladığı Türkiye'de faaliyet gösteren onlarca kuruluşa yüz binlerce dolar bağışta bulunduğu liste, geçen hafta ülkede manşetlere çıkmış ve tartışma yaratmıştı.

Türkiye'de adı geçen kuruluşlardan en fazla konuşulanı, ilgili vakıftan son 5 yılda 476 bin dolardan fazla hibe alan gazeteci Ruşen Çakır'ın kurduğu ve internet sitesinde 'sivil, bağımsız, özgür ve çoğulcu' şeklinde tanımlanan 'Medyascope' haber sitesi olmuştu.

Medyascope'un internet sitesindeki künyesinde, "Destekte bulunanlar" listesinde Chrest Foundation'ın yanı sıra Belçika merkezli European Endowment for Democracy (Demokrasi için Avrupa Bağış Vakfı), Almanya merkezli Heinrich Bill Stiftung ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) kuruluşlarının bilgisinin paylaşılması dikkati çekiyor.

Öte yandan Çakır da söz konusu tartışmaların ardından yaptığı açıklamada iddiaları yanıtlamamış, kendilerine yönelik 'linç kampanyası' örgütlendiğini iddia ederek konunun Afgan mültecilerle alakalı olduğunu öne sürmüştü.

Chrest Vakfının internet sitesinde yayımladığı listeye göre, Medyascope dışında Serbestiyet, 140Journos ve Bağımsız Gazetecilik Platformu P24 gibi Türkiye'de faaliyet gösteren diğer basın kuruluşları da destek alıyor.

Listede, P24'e 124 bin 15 dolar,

140Journos'a 60 bin dolar,

Serbestiyet'e 49 bin 995 dolar

IPS İletişim Vakfına (Bianet) da 24 bin 17 dolar bağış yapıldığı görülüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde