Cemal Kalyoncu: İstanbul Havalimanı şimdi yapılsa 12 Milyar Dolar

Cemal Kalyoncu: İstanbul Havalimanı şimdi yapılsa 12 Milyar Dolar

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, İstanbul Havalimanı için görüşmek isteyenlerin olduğunu söyledi.

Cemal Kalyoncu: İstanbul Havalimanı şimdi yapılsa 12 Milyar Dolar
16px
24px
23.08.2022 15:22
ABONE OLgoogle

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, İstanbul Havalimanı için kendileriyle görüşmek isteyen yatırımcıların olduğunu ancak herhangi biriyle fiyat aşamasında olmadıklarını söyledi. Bloomberg HT’nin haberine göre, basınla sohbet yemeğinde değerlendirmelerde bulunan Kalyoncu İstanbul Havalimanı’nın 60 milyonu aşan yolcu sayısıyla salgın öncesi dönem trafiğini geride bıraktığını söyledi.

Kalyoncu ayrıca “Şu anda bir satış kararımız yok. Herhangi bir satışa karar versek dahi mevcut ortağımız ile birlikte, yüzde 50’nin altına kesinlikle düşmeyeceğiz” dedi. Sabiha kimin olacak? Kral'ın mı, Kalyoncu'nun mu?

Kalyoncu, havalimanında gerek taksi süreleri gerekse bagaj alma süresi açısından Avrupa’nın çok önünde bir performans olduğunu, yıllık ortalama yüzde 8-10 arasında yolcu artışı öngördüklerini de aktardı.

'Şimdi yapılsa 12 milyar dolar'

Yüksek girdi maliyetlerinin iş yapışı güçleştirdiğinin de altını çizen Kalyoncu, “İstanbul Havalimanı’nı 7 milyar dolara yaptık. Bu büyüklükte bir havaalanını 4 senede bitirdik. Bugün bu inşaatı yeniden yapmak istesek maliyet 12 milyar doların altında olmaz” diye konuştu.

İstanbul Havalimanı’nda diğer ortakların ayrılmasının ardından Kalyon Grubu’nun yüzde 55, Cengiz Holding’in yüzde 45 hissesi bulunuyor.

Cemal Kalyoncu'dan Boğaz’a lüks ‘başkanlık ofisi’

Kalyoncu, diğer ortakların ayrılışı esnasında ortaya çıkan satış bedelinin ticari sır olduğunu söylerken, hisse değerlenirken yatırım bedelinin güncellenmiş hali üzerinden hareket ettiklerini aktardı.

5 yılda 2 milyar dolarlık yatırım

Grup olarak önceliklerinin yenilenebilir enerji olduğunu aktaran Kalyoncu, bu alana gelecek 5 yıl içinde 2 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi. Kalyoncu, tam entegre güneş paneli fabrikasının 1.000 MW olan üretim kapasitesini 2.000 MW’a çıkaracaklarını aktardı.

Abu Dabi merkezli IHC’nin Kalyon Enerji şirketindeki yüzde 50 hisse alımı ile elde ettikleri geliri bu yatırımların finansmanında kullanacaklarını aktaran Kalyoncu, “IHC ile yaptığımız stratejik işbirliği sadece Kalyon Enerji’yi kapsıyor. Yani aktarılanın aksine, tam entegre güneş paneli fabrikasının sahibi olan Kalyon PV şirketimiz, bu anlaşmanın dışında. Buradan elde edilen gelirle fabrikada 1.000 MW olan kapasiteyi 150-200 milyon dolarlık yatırımla 2.000 MW’a çıkaracağız” dedi.

Anlaşma kapsamında ödenecek döviz girişinin yarısının eylül ayında, kalanının ise yılbaşında gerçekleşeceğini söyleyen Kalyoncu, “Tam entegre güneş paneli fabrikası için ilk çalışmaya başladığımızda verim oranı yüzde 18-18,5’lardaydı. Şu anda yüzde 23’e yükseldi. Kapasite arttıkça teknoloji de değişiyor, dolayısıyla verimi de yükseltiyoruz. Panel şu anda tüm dünyadan çok büyük ilgi görüyor. Mevcut fabrikanın gelecek 7-8 aylık üretimini şimdiden satmış durumdayız” diye konuştu.

"Odak yenilenebilir enerji"

Cemal Kalyoncu, tarım ve gübre konusunda araştırma yaptıklarını, amonyum üzerine çalıştıklarını belirterek, “Bunlar büyük yatırımlar. Türkiye’nin bu alanda ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz” dedi. RK onay verdi; Mapa ve Limak’ın İGA’daki hisseleri Cengiz ve Kalyon’a geçti

Grubun müteahhitlik hizmetlerindeki yaklaşımının yerini enerji sektörünün aldığını anlatan Cemal Kalyoncu, “Tüm dünyada fiyat dalgalanmaları çok yüksek. Nerede olursa olsun iş yapan müteahhitlerin gelir sorunu yaşadığını görüyoruz. Fiyatlar, koşullar çok hızlı değişiyor. Biz grup olarak önceliğimizi ve ağırlığımızı tamamen yenilenebilir enerji sektörüne odaklamış durumdayız” ifadelerini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde