Borsa İstanbul'da sert düşüş, kayıp yüzde 3’ü aştı

Borsa İstanbul'da sert düşüş, kayıp yüzde 3’ü aştı

Dünya borsalarındaki düşüş ve kar satışları Borsa İstanbul'da sert düşüşe zemin hazırladı.

Borsa İstanbul'da sert düşüş, kayıp yüzde 3’ü aştı
16px
24px
12.05.2022 09:23
ABONE OLgoogle

Küresel çapta halihazırda yüksek seyreden enflasyonun, Çin'de salgın tedbirleri ve Avrupa'da jeopolitik belirsizliklerin yansımasıyla gelecek aylarda daha da kötüleşebileceği beklentileri güçlendi.

ABD'de, enflasyonda zirve tazelenmese de yüksek seviyelerin korunması da ABD Merkez Bankası'nın (Fed) daha agresif faiz artırımı yapmak zorunda kalacağı endişelerini körükledi.

Söz konusu endişeler pay piyasalarında satışları hızlandırırken, döviz piyasasında oynaklığın artmasını da beraberinde getirdi. 

Bilanço döneminin bitmesiyle beklentilerin, kar realizasyonlarına dönüştüğünü belirten İnfo Yatırım analistleri, "ABD tarafından açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin üstünde gelmesi ile ABD tahvillerinin yukarı yönlü seyri ve ABD vadelilerindeki geri çekilme, BİST100 endeksindeki satışları derinleştirdi." yorumunu yaptı. 

BİST 100 bu gelişmelerle güne düşüşle başlamasının ardından öğlene doğru artan satışlarla beraber kayıp yüzde 3'ü aştı.

Bugün en düşük 2366 puanı gören BİST 100 endeksinin yanı sıra, sektör endekslerinin hepsinde düşüş gözlendi.

Bankacılık endeksi yüzde 2,5, holding endeksi ise yüzde 3,5 değer kaybetti. 2400 puanın önemli bir destek olduğunu belirten analistler, bu seviyenin altındaki kapanışların aşağı yönlü baskıyı artıracağını belirtti.

BORSA İSTANBUL

Analistler, küresel ekonomik büyüme ve enflasyonist baskılara ilişkin endişeleri artıran gelişmelerin mevcudiyetini koruduğunu belirterek, yatırımcıların riskli varlıklardan kaçma eğiliminin devam ettiğini söyledi. Bugün yurt içinde veri gündemi sakinken, yurt dışında ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve İngiltere'de büyüme izlenecek.

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi güne, yüzde 1,10 düşüşle 2426,89 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 27,05 puan ve yüzde 1,1 değer kaybederek 2.426,89 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,80 ve holding endeksi yüzde 1,49 düşüş kaydetti. Tüm sektör endeksleri güne düşüşle başlarken, en çok kaybettiren yüzde 2,31'le finansal kiralama, faktoring oldu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde