Babacan'dan Erdoğan'a soru: Merkez Bankası'na faiz artışı için izin verdiniz mi? Yoksa Merkez size rağmen mi bu kararı aldı?

Babacan'dan Erdoğan'a soru: Merkez Bankası'na faiz artışı için izin verdiniz mi? Yoksa Merkez size rağmen mi bu kararı aldı?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, güncel ekonomik ve finansal gelişmelere dair basın toplantısı düzenliyor.

Babacan'dan Erdoğan'a soru: Merkez Bankası'na faiz artışı için izin verdiniz mi? Yoksa Merkez size rağmen mi bu kararı aldı?
16px
24px
20.11.2020 08:16
ABONE OLgoogle

Babacan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Parasal sıkılaştırma demek faizi artırmak demektir. Yani Merkez diyor ki faizi yükselttim enflasyon düşene kadar da yüksek tutacağım yani yüksek faiz enflasyonu düşürecek diyor merkez bankası. Sayın Erdoğan siz 2015'te dediniz ki vatanı satma yüksek faizle, yüksek enflasyonla ülkenin kaynaklarını heba etmekle olur dediniz. 2017'de enflasyonu doğuran ana sebep faiz dediniz. 2018'de faiz ne kadar düşük olursa enflasyon da o kadar düşük olur dediniz. Yine siz 2018'de Merkez'in faiz artırımının ardından o kurumun başkanını tehdit ettiniz. 

Bu sorulara cevap vermeniz gerekir :

Eğer sizin teziniz doğru ise yani faiz sebep enflasyon netice ise dünkü faiz artışının enflasyonu yükselten bir sonuç vermesi gerekir. Oysa Merkez tam tersini söylüyor.

Yıllardır savunduğunuz tezinizin yanlış olduğunu anlayıp Merkez Bankası'na faiz artışı için izin verdiniz mi? Yoksa Merkez size rağmen mi bu kararı aldı?

Dünkü karar sizin son yıllarda savunduğunuz tezinizi çürüten bir karar peki niçin ülkenin bu hale düşmesini beklediniz? Eksi faizlerin olduğu dünyada Türkiye neden en yüksek faizi ödeyen ülke durumuna düştü.

Niçin ülkemizin yapılabilir kredi notunu tam 5 kademe aşağıya düşürdünüz? Bu milletin alın teriyle yıllardır biriktirdiği döviz rezervini iki yılda ne için ve ne uğruna heba ettiniz? 

Bugün Merkez'e talimat verirsiniz faizi yükseltir ama sürekli talimatla hareket eden Merkez Bankası güven sağlayamaz. 

190 civarında değişiklik yapılan kamu ihale kanunu ilk çıkış amacına uygun hale getirilmelidir. 

Bir kara delik haline gelen Varlık Fonu kapatılmalıdır.

Kanal İstanbul gündemden çıkarılmalıdır.

Döviz ve altın cinsinden iç borçlanma durdurulmalıdır. 

Merkez Bankası net döviz pozisyonunu şeffaf ve herkes tarafından izlenilebilir bir şekilde yayınlamalıdır.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde