BTK'dan operatörlere ceza geldi! En yüksek ceza Turkcell'e

BTK'dan operatörlere ceza geldi! En yüksek ceza Turkcell'e

24 Mayıs 2020 - Ramazan Bayramı) hizmet veremeyen ve abonelerini bu sorunla ilgili yanlış bilgilendiren mobil haberleşme operatörleri Türk Telekom Mobil, Turkcell ve Vodafone'a ceza kesti.

BTK'dan operatörlere ceza geldi! En yüksek ceza Turkcell'e
16px
24px
19.09.2021 13:14
ABONE OLgoogle

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından yaklaşık bir yıl süren inceleme sonrasında 16 Mart 2021 tarihli,2021/İK-SDD/73 kurul kararı ile verilen cezalar, ilginç bir şekilde 18 Eylül Cumartesi günü kamuoyuna kurumun web sitesi üzerinden açıklandı.

BTDunyasi.net'den Kemalettin Bulamacı'nın haberine göre BTK, ilk kez aldığı kararları bir tatil günü, Cumartesi günü kamuoyuna açıklamış oldu. Üç operatörü kesilen toplam ceza tutarı 4 milyon 336 bin 341 lira 89 kuruş oldu.

Tweetlere ceza geldi

BTK’nın kurul kararına göre, TT Mobil, Turkcell ve Vodafone’a hem 24.05.2020 tarihinde (Ramazan Bayramı’nın birinci günü) haberleşme hizmetinin kesintisiz sağlanamamış olması nedeniyle hem de 24.05.2020 tarihinde resmi Twitter hesabı üzerinden tüketicilere yapılan bilgilendirmenin yanıltıcı olması nedeniyle ceza kesilirken, Turkcell’e ilave olarak, elektronik haberleşme şebekelerinin bütünlüğününidame ettirilmesi için gerekli önlemlerin alınmamış olması nedeniyle ceza kesildi.

24 Mayıs 2020 günü, resmi twitter hesabından ilk açıklamayı Turkcell saat 14:22’de yapmıştı. Turkcell yaptığı açıklamada “Turkcell’lilerin diğer Turkcell’li kullanıcılara doğru yaptıkları aramalarda herhangi bir aksama bulunmamaktadır. Şebekemizden diğer operatörlere yönelik gerçekleşen aramalarda ise Turkcell kaynaklı olmayan kesintiler meydana geldiği görülmektedir.” demişti. 

Turkcell’den hemen sonra, saat 14:39’da ise Vodafone bir tweet atarak “Diğer operatörler yönüne yaptığınız aramalarda problem yaşıyor olabilirsiniz. Sorun Vodafone kaynaklı değildir” açıklaması yaptı. 

Son açıklama ise, Turkcell’in yaptığı ilk açıklamadan neredeyse 1 saat sonra TT Mobil tarafından yapılmıştı. TT Mobil de “Diğer operatörlere doğru yaptığınız aramalarda yaşanan sorun, Türk Telekom kaynaklı değildir. Türk Telekom kullanıcılarının kendi aralarında yaptıkları aramalarda hiçbir sorun yaşanmamaktadır.” açıklaması yapmıştı.

İŞTE KESİLEN CEZALAR VE GEREKÇELERİ

BTK’nın 24 Mayıs 2020 tarihinde, Ramazan Bayramı’nın birinci gününde haberleşmede yaşanan aksaklıklarla ilişkin kestiği cezaların tümü ve gerekçeleri ise BTDünyası.net hesaplamalarına göre aşağıdaki tabloda yer alıyor.

Cezalar, bir önceki yılın cirolarına oranla kesildiği için tutarlarda büyük farklılıklar olmasına karşılık, atılan tweetlere ilişkin verilen cezalar her üç operatör için de yüz binde iki oranında. Ancak, hizmetin kesintisiz sağlanaması sebebi ile verilen cezalar her üç operatörde de farklılık gösteriyor. En yüksek ceza onbinde bir ile Turkcell’e kesilirken, en düşük ceza da yüz binde iki ile TT Mobil’e kesilmiş durumda.

Turkcell’e bu iki cezaya ilave olarak “elektronik haberleşme şebekelerinin bütünlüğünün
idame ettirilmesi için gerekli önlemlerin alınmamış olması nedeniyle” ilave yüzbinde sekiz bir ceza daha kesilmiş durumda. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde