BAE'den Türkiye'ye 10 Milyar Dolarlık yatırım!

BAE'den Türkiye'ye 10 Milyar Dolarlık yatırım!

Abu Dabi Veliaht Prensi bugün Ankara'ya gelirken, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında doğrudan yatırımları içeren bir dizi anlaşma imzalandı.

BAE'den Türkiye'ye 10 Milyar Dolarlık yatırım!
16px
24px
24.11.2021 18:52
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan himayesinde iki ülke arasında farklı alanlarda anlaşmalar imzalandı.

İki ülke Libya’daki iç savaşta karşı tarafları desteklemişti ve ülkeler arasındaki fikir ayrılıkları Doğu Akdeniz ile Körfez Arap ülkeleri arasındaki gerilimde de kendini göstermişti.

Gerilim sonrası iki ülke arasında ilk kez bu kadar kapsamlı ekonomik anlaşmalar imzalandı.

İMZALANAN ANLAŞMALAR

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen imza töreninde varılan anlaşmalar şöyle:

-Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında Kara Paranın Aklanması ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi bağlamında Mali Bilgilerin Değişimine İlişkin Mutabakat Muhtırası

-Abu Dabi Liman Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu (TVF) arasında Mutabakat Muhtırası,

-Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) ile TVF arasında Mutabakat Muhtırası ve ayrıca iş birliğine yönelik Mutabakat Muhtırası

-ADQ ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi arasında Mutabakat Muhtırası

-Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası ile Borsa İstanbul arasında Mutabakat Muhtırası

-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile BAE Merkez Bankası arasında iş birliğine yönelik Mutabakat Zaptı

-Türkiye Cumhuriyeti ve BAE arasında gümrük konularında İdari İş Birliği ve Ortaklık Anlaşması

-Enerji alanında iş birliğine yönelik Mutabakat Muhtırası

-Çevre alanında İş Birliği Mutabakat Zaptı

KİMLER KATILDI?

Anlaşmaları, Türkiye adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan, TVF Genel Müdürü Salim Arda Ermut ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu imzaladı.

ÇAVUŞOĞLU BAE’YE GİDİYOR

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri’ne bir ziyaret gerçekleştireceği öğrenildi.

BAE’DEN 10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

İmzanın ardından Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, basın toplantısı düzenledi.

ADQ Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, toplantıda yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz bu resmi ziyaret ve görüşmeler neticesinde Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye'de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırmış ve tahsis etmiştir” dedi.

DOĞRUDAN YATIRIM VE İŞ BİRLİKLERİNİ KAPSIYOR

Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ), Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile imzaladığı iş birliği anlaşması Türkiye’de 3 GW’a kadar olan mevcut ve yeni yenilenebilir projelere yatırımlar da dahil olmak üzere enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarında Türkiye’ye doğrudan yatırım ve iş birliklerini kapsıyor.

TÜRKİYE İLE BAE GEÇMİŞ İLİŞKİLER

İki ülke arasındaki sorunlar Arap Baharı ayaklanmalarında Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’i ve onların Tunus’tan Suriye’ye kadar birçok ülkedeki yönetimlere başkaldıran İslamcı müttefiklerini desteklemesiyle başlamış ve bu durum Müslüman Kardeşler’i siyaset ve güvenlik açısından bir tehdit olarak gören BAE hanedanını endişelendirmişti.

Türkiye aynı zamanda Arap ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkta Katar’ın yanında yer almış ve BAE, Suudi Arabistan ve Mısır ile arası açılmıştı.

Taraflar Libya’da da karşı karşıya gelmiş ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’in (BM) desteklediği hükümete sağladığı destek BAE’nin desteklediği grubun başkenti ele geçirmesini önlemişti.

Siyasi anlaşmazlıkların azalmasına rağmen hala kökleşmiş/kemikleşmiş durumdayken, Türkiye ve BAE ekonomik ilişkilere ve gerilimi azaltmaya odaklandı.

Türkiye Eylül ayında elektrik üretimi gibi enerji yatırımları konusunda BAE ile görüştüğünü, BAE ise Ankara ile daha derin ticari ve ekonomik ilişkiler istediğini açıklamıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde