Arkeolojik sit alanına kum ve çakıl ocağı

Arkeolojik sit alanına kum ve çakıl ocağı

Manisa Turgutlu ilçesi Çampınar Mahallesi'nde Turgutlu Belediyesi tarafından ikinci, üçüncü derece Arkeolojik SİT ve tarım arazisine kum-çakıl ocağı yapılması planlanıyor.

Arkeolojik sit alanına kum ve çakıl ocağı
16px
24px
22.02.2021 05:34
ABONE OLgoogle

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde arkeolojik sit ve tarım arazilerinin yer aldığı alana kum ve çakıl ocağı yapılmak isteniyor. Bu amaçla Çampınar Mahallesi Alaçatı mevkisinde 50 bin ton kapasiteli ocak için proje dosyası sunuldu.

6,61 hektarlık alanın 315 metre uzağında konutlar da yer alıyor. Proje alanı ikinci ve üçüncü derece Arkeolojik Sit ve tarım arazi içerisinde kalıyor. ÇED alanına yaklaşık 315 metre mesafede Çampınar Mahallesi’ne bağlı konutlar bulunuyor.

Proje dosyasında; açık ocak işletmeciliği kapsamında kum-çakıl üretimi için yıllık toplamda yaklaşık olarak 50 bin ton kum-çakıl malzemesi ekskavatör ile çıkarılarak yükleyiciler ile kamyonlara yüklenerek stok yapılmadan “Turgutlu Belediyesi Yol Yapım Çalışmaları” kapsamında kullanılmak üzere sevk edileceği belirtildi. Söz konusu malzeme ocağından çıkarılan malzemenin ihtiyaç duyulması halinde Turgutlu Belediye Başkanlığı’na ait devam eden projelerde de kullanılacağı kaydedildi.

YAKININDA ZEYTİN BAHÇELERİ VAR

Proje dosyasında, Tarım İl Müdürlüğü tarafından verilen görüşte; proje yapılacak alanın 3 kilometre yakınında zeytin bahçeleri olduğu belirtildi. Bilindiği üzere Zeytincilik Kanunu’nda; zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez" hükmü bulunuyor. Proje hakkında DSİ Genel Müdürlüğü, 2. Bölge Müdürlüğü’nün verdiği görüşte ise, proje alanının içerisinden ve dışından dere yatakları geçtiği kaydedildi.

 

Aycan Karadağ/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde