Apple, yapay zekadan vergi alacak

Apple, yapay zekadan vergi alacak

Yapay zeka uygulamalarında rakiplerinin gerisinde kalan Apple, yeni bir çözüm üretti. iPhone'larda mevcut olan ChatGPT uygulamasına abone olabilmek için Apple'ın uygulama içi satın alma sistemi kullanılmak zorunda. Apple böylece satın alımlardan yüzde 30 komisyon alacak.

Apple, yapay zekadan vergi alacak
16px
24px
25.05.2023 22:06
ABONE OLgoogle

Geçtiğimiz hafta OpenAI, ChatGPT için App Store'un zirvesine hızla yükselen bir iPhone uygulaması yayınladı. Cuma günü itibariyle ChatGPT ücretsiz uygulamalar kategorisinde bir numaraydı ve Apple bu uygulamayı "Essentials" yani "Olmazsa Olmaz" kategorisi altında bir uygulama olarak listelemişti.

Kullanıcılar, aylık 20 dolar olan ve daha hızlı yanıt süreleri ve yeni özelliklere öncelikli erişim sunan premium bir sürüm olan ChatGPT Plus'a abone olabiliyor. Ancak bu noktada OpenAI, kullanıcıları abone olabilecekleri bir web sitesine yönlendirmek yerine Apple'ın uygulama içi satın alma sistemini kullandığından Apple her zamanki gibi ChatGPT'den de yüzde 30'luk kesintisini alıyor.

Tim Cook, Apple'ın son kazanç çağrısında, şirketin yapay zekayı ürünlerine "dokuyacağını" ve bunu nasıl yapacağı konusunda "bilinçli ve düşünceli" olacağını söyledi. Cook yapay zeka ile ilgili "Çözülmesi gereken bir dizi sorun var" diye de ekledi. The Wall Street Journal'ın haberine göre Apple ayrıca kendi çalışanlarına gizli bilgileri toplayabileceği endişesiyle ChatGPT kullanımlarını sınırlandırmalarını söyledi.

FORTNITE DAVASINI DA KAZANDI

Bunların hiçbiri Apple'ın bu hizmeti App Store üzerinden kullanıcılara sunmasını ve abonelik satışlarından kâr elde etmesini engellemiyor. Apple'ın App Store aboneliklerinden elde ettiği geliri de içeren hizmetler işi, iPhone satışlarının yavaşladığı son yıllarda şirket için önemli bir büyüme faktörü oldu. Hizmet gelirleri son çeyrekte 20 milyar doları aşarak Apple'ın kurtarıcısı oldu.

Apple geçtiğimiz günlerde Epic Games tarafından açılan bir antitröst davasını kazandı. "Fortnite" geliştiricisi, Apple'ı iOS cihazlarında uygulama dağıtımını engelleyerek ve geliştiricilerin satışlardan komisyon aldığı kendi ödeme işlemcisini kullanmasını zorunlu kılarak yasalara aykırı davranmakla suçladı. Karar, Apple'ı cihazlarını üçüncü taraf uygulama mağazalarına açmaya zorlayacağını uman geliştiriciler için bir mağlubiyet oldu

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde