Apple, çantasını aradığı çalışanlarına 30 milyon dolar tazminat ödeyecek

Apple, çantasını aradığı çalışanlarına 30 milyon dolar tazminat ödeyecek

Şirket çalışanları, vardiyalarından sonra 45 dakika kadar beklemek zorunda kaldıklarını söyledi

Apple, çantasını aradığı çalışanlarına 30 milyon dolar tazminat ödeyecek
16px
24px
17.08.2022 19:03
ABONE OLgoogle

Californiya Yüksek Mahkemesi, çalışanlarının çantasını arayan Apple'ın, 30 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Amerika Birleşik Devletleri(ABD)'de, mesai çıkışlarında çalışanlarının çantalarını arayan Apple, 15 bin çalışanına toplamda 30 milyon dolar tazminat ödeyecek. Californiya Yüksek Mahkemesi, şirketin vardiyalarından sonra güvenlik kontrolleri için harcanan zamanı ödemeyerek çalışanlarına haklarını vermediğine hükmetti.

Gazete Oksijen'in haberine göre, geçen yıl Apple, California'daki perakende çalışanlarına çanta kontrolü politikasıyla ilgili bir davayı çözmek için 30 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Bu anlaşma hafta başında bir ABD Bölge Mahkemesi yargıcı tarafından onaylandı ve işçilere ortalama bin 328 dolar, davadaki avukatlar ise 10 milyon dolar komisyon alacak.

"Kontrol çalışanların ürün çalmadığından emin olmak için gerekli"

Çalışanlar ilk olarak 2013'te Apple'a karşı toplu dava açtı. Çalışanlara göre Apple, mağaza çalışanlarını çantalarını, cüzdanlarını, sırt çantalarını, evrak çantalarını ve kişisel Apple cihazlarını aramak da dahil olmak üzere çıkışlarda kontrole zorladı. Şirket, çalışanların ürün çalmadığından emin olmak için aramaların gerekli olduğunu belirtti. Ancak çalışanlar, bu aramanın tamamlanması için çoğu zaman vardiyalarından sonra 45 dakika kadar beklemek zorunda kaldıklarını ve bu süre için kendilerine ödeme yapılmadığını ifade etti.

San Francisco'daki ABD Bölge Yargıcı William Alsup, 2015 yılında, işçilerin güvenlik kontrolleri sırasında şirketin kontrolü altında olmadığını, çünkü taranması gereken kişisel eşyalarını işe getirmelerinin zorunlu olmadığını söyleyerek davayı reddetmişti.

Bir federal temyiz mahkemesi, Californiya Yüksek Mahkemesi'nden vardiya sonrası harcanan zamanın eyalet yasalarına göre tazmin edilip edilmeyeceğine karar vermesini istedi. Apple ve davacıların avukatları yorum taleplerine cevap vermedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde