Ağbal'ın açıklamaları fayda etmedi, Dolar/TL yeniden yükseldi

Ağbal'ın açıklamaları fayda etmedi, Dolar/TL yeniden yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın blog sayfasında yaptığı açıklama sonrasında dolar/TL 7,50'nin altına geriledikten sonra artan ABD Hazine tahvili faiziyle yeniden yükseldi.

Ağbal'ın açıklamaları fayda etmedi, Dolar/TL yeniden yükseldi
16px
24px
05.03.2021 13:03
ABONE OLgoogle

Dolar/TL Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın blog sayfasında yaptığı açıklama sonrasında yüzde 0,35 düşüşle 7,50'nin altına gerilemişti, fakat sonrasında 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizinin yüzde 1,6'yı geçmesiyle birlikte yeniden 7,55 seviyesinin üstünü gördü.

10 yıllık ABD Hazine tahvili faizi perşembe günü sabahtan bu yana 15 baz puan civarında yükselerek cuma günü TSİ 16:39'da yüzde 1,61 seviyesinde bulunuyor.

Ağbal yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak bizim en önemli önceliğimiz, temel görevimiz olan fiyat istikrarını sağlamak ve bunu kalıcı hale getirmek." derken, fiyat istikrarı odaklı bir para politikasının refahın anahtarlarından biri olduğunu belirtti.

Güven veren bir para politikasının, kalıcı fiyat istikrarını ve uzun vadede müreffeh bir ekonomiyi beraberinde getireceğine inanarak yeni bir yola çıktık. Kasım ayı başından itibaren para politikasında güven inşa etmeyi amaçlayan bir paradigma değişimine gittik. Merkez Bankası Başkanlığına geldiğim günden bu yana attığımız tüm adımlar, para politikasındaki bu paradigma değişimini desteklemek ve güven tesis etmek amacıyla atıldı. Tüm bu adımlarla tek bir amaca ulaşmayı hedefliyoruz: Kalıcı fiyat istikrarı.TCMB Başkanı Naci Ağbal

Dolar/TL, Perşembe akşamı 7,58 ile Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeyi görürken, Cuma günü ilk işlemlerde de yukarı yönlü bir hareket izlenmiş, Bloomberg dolar endeksi yatay bir görünüm sergilerken dolar/TL kurunda 7,55 seviyesinin üzeri test edilmişti.

Türkiye'nin risk primi 323 baz puan seviyesinden işlem görürken gösterge tahvil faizi ise yüzde 15,53 seviyesinde.

Fed başkanı piyasaları gerdi

Fed Başkanı Jerome Powell tahvil piyasasında getirilerin sıçramasını takip ettiğini belirtirken bu piyasaya müdahale sinyali vermedi. Wall Street Journal webinarında konuşan Powell tahvil getirilerindeki son yükseliş için “Dikkatimi çeken, not almaya değer bir hareket” yorumunu yaptı. Powell “Hedeflerimize ulaşmamızı tehdit edecek düzeyde finansal koşullarda sürekli sıkılaşmaya yol açabilecek piyasa hareketlerinden endişelenirim” diye konuştu. Powell, konuşmasında kırılgan piyasaları, Fed’in desteğini çekmek için çok uzakta olduğun belirterek defalarca rahatlatmaya çalıştı. Sabırlı olacaklarını dile getiren Powell “Hedeflerimizden çok uzaktayız” değerlendirmesini yaptı.

POWELL'IN GERDİĞİ KÜRESEL PİYASALARI KURODA RAHATLATTI

Konuşma ile birlikte ABD 10 yıllık tahvillerde kayıplar arttı ve enflasyon beklentileri seans zirvelerine yükseldi. Tahvil piyasalarındaki yatırımcıların beklentileri Powell’ın özellikle uzun vadeli tahillerde alım yönünde bir müdahale sinyali ile piyasalara istikrar kazandırması yönündeydi.

Döviz mevduatlarında şirketler kaynaklı düşüş

Perşembe günü açıklanan rakamlar döviz mevduatlarında şirketler kaynaklı bir düşüşün olduğunu, gerçek kişilerin döviz mevduatlarının ise hacmini koruduğunu gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre bu hafta itibariyle yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz mevduatları 2,1 milyar dolar geriledi ve 232,7 milyar olarak gerçekleşti. Manşet veride düşüşün neredeyse tamamının tüzel kişilerden geldiği görüldü.

Buna göre 26 Şubat haftası itibariyle manşet veride bireylerin döviz mevduatlarında 4 milyon dolarlık gerileme görülürken, tüzel kişilerin döviz mevduatlarında ise 2,05 milyar dolarlık düşüş görüldü.

TL'NİN REEL DEĞERİNDE YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

TCMB'nin geçen haftadan itibaren döviz mevduatları verileri içerisinde yayınladığı parite etkisinden arındırılmış veriye bakıldığında ise gerçek kişilerin döviz mevduatlarının arttığı izlendi.

Bu verilere göre 26 Şubat haftası itibariyle gerçek kişilerin döviz mevduatları 81 milyon dolar arttı. Tüzel kişilerin döviz mevduatlarına parite etkisinden arındırılarak bakıldığında ise düşüşün 2,16 milyar dolar olduğu görüldü.

Geçen hafta yayımlanan pariteden arındırılmış seride de bireylerin döviz mevduatlarının arttığı izlenmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde